Hlavní obsah

Kauza Pandury: v Rakousku padla dvě obvinění

– Bratislava
Právo, ivi (Bratislava)

Rakouské úřady obvinily dva lidi v souvislosti s údajnou korupcí při nákupu obrněných vozidel Pandur pro českou armádu. Ve středu to napsal slovenský deník Sme s odvoláním na šéfa rakouské prokuratury pro stíhání hospodářských trestných činů a korupce Norberta Hausera.

Foto: Pavel Karban, Právo

Obrněný transportér Pandur

Článek

Jedním z obviněných by měl být slovenský lobbista Miroslav Výboh, který má podle deníku blízko k slovenskému premiérovi Robertu Ficovi. Hauser totožnost obviněných nesdělil, ale podle listu vyšetřování úplatkářské aféry směřovalo právě k Výbohovi a Izraelci Lovovi Drorimu ze zbrojovky Rafael.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

„Vyšetřování je z velké části uzavřeno a my momentálně zkoumáme výsledky procesu. Pak rozhodneme o dalším postupu,“ řekl Hauser. Prokuratura podle něj nyní rozhodne, zda na základě získaných důkazů postaví obviněné před soud.

Výboh na tyto informace nereagoval a slovenská generální prokuratura o případu nemá informace.

Vypovídal i v Dalíkově kauze

V souvislosti s touto úplatkářskou aférou vypovídal Výboh loni v září u soudu v Praze, kde obžalobě z korupce při nákupu rakouských obrněných vozidel pro českou armádu čelí i poradce bývalého premiéra Mirka Topolánka Marek Dalík.

Podezření, že dojednával provize od rakouské zbrojovky Steyr, která je součástí amerického koncernu General Dynamics, tehdy Výboh odmítl.

Foto: Milan Malíček, Právo

Slovenský armádní lobbista Miroslav Výboh

Dalíka obvinil bývalý zaměstnanec Steyru Stephan Szücs z toho, že požadoval za pokračování v nákupu pandurů provizi 18 miliónů eur (půl miliardy korun), což Topolánkův poradce popřel.

Tutéž částku pak údajně při neformální schůzce ve Vídni zmínil Výboh před bývalým manažerem zbrojovky Steyr Lutzem Kampmannem. K setkání mezi čtyřma očima mělo dojít ve vídeňské kavárně Griensteidl.

„Jednání s panem Výbohem si musíte představit tak, že on předložil požadavek tři krát šest miliónů, pak vstal a odešel,“ uvedl v březnu 2013 Kampmann. Ze setkání neexistuje žádný zvukový záznam.

V roce 2006 schválila vláda premiéra Jiřího Paroubka nákup pandurů, ale po nástupu Mirka Topolánka do čela vlády Česko smlouvy vypovědělo. V roce 2009 opět schválilo nákup 107 pandurů za 14,4 miliardy korun.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám