Hlavní obsah

Katalánský expremiér Puigdemont vyšel na Sardinii z vězení

Bývalý katalánský premiér Carles Puigdemont byl po několikahodinovém zadržení na Sardinii propuštěn. Úřady mu dokonce dovolily cestovat i mimo území Itálie, ale jen do 4. října, kdy je naplánováno soudní stání. Tamější soud bude rozhodovat o jeho vydání do Španělska. Nejdříve ale musí rozhodnout, zda je eurozatykač na katalánského politika platný.

Foto: Yves Herman, Reuters

Carles Puigdemont

Článek

Puigdemonta tamní policie zadržela ve čtvrtek večer na základě zatykače, který vydal španělský nejvyšší soud. Expremiér čelí ve Španělsku obvinění ze vzpoury a ze zpronevěry kvůli neústavnímu referendu o nezávislosti Katalánska, které jeho vláda v říjnu 2017 uspořádala navzdory nesouhlasu Madridu i španělského soudu. Politik už téměř čtyři roky žije v Belgii, odkud ho tamní soud loni do Španělska vydat odmítl.

Expremiér přiletěl na Sardinii ve čtvrtek, aby se tam zúčastnil folklórního festivalu a jednal s místními politiky. Sardinie totiž patří k regionům, kde se část politiků snaží prosadit nezávislost na Itálii. „Když přistál na letišti v Algheru, tak ho zadržela policie,“ uvedla v prohlášení Puigdemontova kancelář.

Na Sardinii zadrželi katalánského expremiéra Puigdemonta

Evropa

Politik je členem Evropského parlamentu, který ho ale zbavil poslanecké imunity. Proti tomuto rozhodnutí podal katalánský politik námitku k soudu. Ten ji sice zamítl, nicméně při procesu vznikly nejasnosti ohledně toho, zda je stále platný mezinárodní zatykač vydaný Španělskem. Puigdemontovi právníci tvrdí, že byl pozastaven, zatímco španělské úřady trvají na tom, že platí.

Puigdemont byl po útěku do Belgie zadržen už v roce 2018 v Německu, kde tehdy strávil ve vězení necelé dva týdny. Tamní soud posléze rozhodl, že ho do Španělska nevydá kvůli obvinění ze vzpoury, ale umožnil jeho vydání kvůli obvinění ze zpronevěry.

Europoslanci zbavili imunity katalánského expremiéra Puigdemonta

Evropa

Soudce španělského nejvyššího soudu Pablo Llarena ale tehdy evropský a mezinárodní zatykač na Puigdemonta zrušil, protože politik by jinak nemohl být souzen za vzpouru. Oba zatykače soudce Lllarena obnovil v říjnu 2019.

Reklama

Výběr článků

Načítám