Hlavní obsah

Kapitán ze ztroskotané lodi chce být zbaven domácího vězení

Novinky,
Řím
Aktualizováno

Kapitán ztroskotané výletní lodi Costa Concordia Francesco Schettino v pondělí opět stanul u soudu, uvedla CNN. Čelí obviněním ze zabití, zavinění lodní havárie a opuštění lodi. Obhájci ale budou žádat, aby byl kapitán zbaven domácího vězení.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Kapitán potopené Concordie přijíždí k souduVideo: Reuters

 
Článek

"Nemyslíme si, že existuje jakékoli odůvodnění domácího vězení pro Schettina. Nemíní utéci nebo zopakovat trestný čin,“ sdělil jeden z kapitánových obhájců Salvatore Parascandola. Podle něho je tým obhájců optimistický ohledně zrušení domácího vězení.

Foto: Profimedia.cz

Kapitán havarované lodi Francesco Schettino

Žaloba by chtěla, aby byla na kapitána, kterému hrozí trest až patnácti let vězení, uvalena vazba. Žádá také, aby dostal 15 let vězení za vícenásobné zabití, deset let za způsobení katastrofy a osm let za každého člověka, kterého na palubě opustil. Celkem jde o 2697 let, uvedl list Daily Mail.

Žaloba se obává, že by se bez uvalení vazby vměšoval do vyšetřování.

Tříčlenná porota má tři dny na vynesení verdiktu.

Foto: Novinky

Schettino přiznal, že k proražení trupu lodi došlo jeho vinou: „Není nic, co bych mohl říci, a jsem přesvědčen, že kdybych plul o čtvrt míle dál, nebyly by žádné problémy.“

Z rozhovoru s jeho přítelem ale plyne, že ho plout u pobřeží nutili manažeři společnosti Costa Crociere.

Kapitán také popírá, že rychlost 15 uzlů byla příliš vysoká: „Neměli jsme žádné omezení rychlosti. Pluli jsme víceméně rychlostí, kterou jsme potřebovali, abychom včas dorazili k ostrovu Savonna."

Schetino také uvedl, že chtěl dostat loď ke břehu, aby se nepotopila. Tento manévr je považován za standardní.

Kapitán také dál popírá, že by loď opustil záměrně dříve než poslední cestující. Trvá na tom, že spadl z příliš nakloněné paluby.

Reklama

Související články

Vrak ztroskotané Concordie je plný pokladů

Ztroskotaná loď Costa Concordia je podle agentury AP podobně jako Titanic plná cenných věcí, které v ní zanechali lidé snažící se po ztroskotání zachránit si...

Výběr článků

Načítám