Hlavní obsah

Kamilo, jsme s tebou. Ruské ministerstvo sdílí videa na podporu dopující bruslařky

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Moskva

Svérázný postoj zaujalo k dopingovému skandálu patnáctileté krasobruslařky Kamily Valijevové na olympiádě v Pekingu ruské ministerstvo obrany. Na Twitteru pod hashtagem #КамилаМыСТобой (Kamilo, jsme s tebou) zveřejňuje videa studentů vojenských škol, kteří choreografií na ledě mladé sportovkyni vyjadřují podporu.

Foto: David J. Phillip, ČTK/AP

Kamila Valijevová na olympiádě v Pekingu

Článek

Na jednom z videí, které natočili studenti věhlasné Stavropolské vojenské akademie, figuruje dívenka v bílém působící zranitelným a vystrašeným dojmem. Kolem ní zlověstně krouží černě oděné postavy na bruslích, načež dívenku před nimi chrání mladíci v uniformách:

Další sestavu, jejíž nahrávku na svém Twitteru sdílelo ruské ministerstvo obrany, nacvičili kadeti Vojenské akademie Petra Velikého v Petrohradě:

V hokejovém vybavení se na podporu krasobruslařky Kamily Valijevové proháněli před kamerou na ledě také studenti Suvorovovy vojenské školy v Tule:

Patnáctiletá ruská krasobruslařka Kamila Valijevová měla pozitivní test na zakázaný trimetazidin loni v prosinci při národním šampionátu v Petrohradu. Výsledky kontroly ale byly zveřejněny až poté, co pomohla Rusku ke zlatu v olympijské soutěži družstev na probíhajících hrách v Pekingu.

Z rozhodnutí ruské antidopingové agentury se Valijevová vyhnula suspendaci, proti čemuž se postavily Mezinárodní olympijský výbor (MOV), Světová antidopingová agentura (WADA) i bruslařská unie, ale sportovní arbitráž CAS jejich odvolání zamítla.

Právníci Valijevové uvedli, že látka se krasobruslařce do těla dostala náhodnou kontaminací. Trimetazidin podle nich po operaci srdce užívá její dědeček, který ji často vozil na tréninky. V pátek navíc právníci Valijevové uvedli, že jejich klientka bude žádat analýzu kontrolního vzorku B.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám