Hlavní obsah

Kaczyňski jako spasitel národa, či prokletí

Právo, Pavol Minárik

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Polsko

Poláci, ostatně jako i jiné národy, jsou jednotní jen v máločem a v politice už vůbec ne. Sami o sobě říkají, že tam, kde se potkají dva, objeví se přinejmenším tři názory. Nejinak je tomu i při hodnocení Jaroslawa Kaczyňského (72), lídra vládního Práva a spravedlnosti (PiS), řadu let nejvlivnějšího polského politika. Zatímco jedni ho považují za spasitele národa, druzí naopak za jeho prokletí.

Foto: Kacper Pempel, Reuters

Jaroslaw Kaczynski, předseda polské vládní strany Právo a spravedlnost.

Článek

Při parlamentních volbách v letech 2015 a 2019 první převažovali, a proto je vyhrál. A náčelník státu, jak Kaczyňskému říkají v jeho partaji, dělá vše pro to, aby zvítězil v těch nastávajících.

Taktik i stratég

Protože problémů, a nejen těch spojených s pandemií koronaviru, mají i Poláci nad hlavu, dnes už jen málokdo věří, že nepůjdou k urnám předčasně. PiS, které uplynulý víkend přijalo novou strategii rozvoje země s názvem Polský pořádek, podle týdeníku Polityka „už jen zvažuje, zda volby budou na podzim tohoto, nebo na jaře příštího roku“.

Stoupencům slibuje, že z různých sociálních programů získají ještě víc peněz než před minulými volbami. Navíc přidává nižší nebo žádné daně pro 18 milionů méně vydělávajících i důchodců (celkově má Polsko 38 milionů obyvatel).

Polsko nepřeruší těžbu v dole Turów, prohlásil premiér

Ekonomika

Také do chřadnoucího zdravotnictví mají natéct obrovské peníze, aby už lidé nezažívali traumata jako dosud. Slibů je však více a ročně má na ně jít 65 miliard (390 mld. korun).

„Lídr PiS sice nezmínil, odkud budou tyto prostředky pocházet, ale jeho voličům je všechno jasné: ať všechno zaplatí ti bohatší, ať se jim zvýší daně,“ vyplynulo z průzkumu portálu monney.pl zveřejněného v pondělí. „V současné situaci, kdy je opozice rozbita si Kaczyňski může klidně říct, že předčasné volby nemá s kým prohrát,“ napsala Gazeta Wyborcza.

Kaczyňski, mimořádně pragmatický politik, si vše samozřejmě uvědomuje. Navíc je zdatný taktik, který dokáže vystupovat jako běžný smrtelník z lidu v ošlapaných botách. Je trochu pobožný, i když provinční, vždy však pracovitý a v očích značné části národa i poctivý.

Je zvyklý rozhodovat z pozadí, vyhýbá se zahraničním cestám, a přestože je vzdělaný, neovládá cizí jazyky.

Tisíce Poláků dávají církvi sbohem

Zahraniční

Žije o samotě v oprýskaném domě se zastaralým nábytkem zděděným po rodičích ve varšavské čtvrti Žoliborz. Jeho voliči ho považují za velkého vlastence, který nevěří Němcům, Rusům a ani Evropské unii.

Konfrontace a boj

Klíčovou roli Kaczyňski a jeho PiS sehráli před šesti lety, kdy dokázali zmobilizovat ty vrstvy polské společnosti, které se po historické změně v roce 1989 ocitly odstrčené na vedlejší koleji. Čili značnou část venkovského obyvatelstva hlavně na východě země, dělníků a miliony důchodců, které předchozí liberální moc dlouhodobě zanedbávala.

„Jeho konfrontační styl, založený na neustálém boji s politickými protivníky, které zásadně nazývá nepřáteli, slaví úspěch,“ hodnotí Kaczyňského Roman Kužniarz z Varšavské univerzity.

Reklama

Výběr článků

Načítám