Hlavní obsah

Polsko nepřeruší těžbu v dole Turów, prohlásil premiér

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Polsko nepřeruší práce v dole Turów, jak nařídil soud Evropské unie po žádosti Česka. Před summitem EU v Bruselu to v pondělí večer oznámil polský premiér Mateusz Morawiecki.

Foto: Olivier Hoslet, ČTK/AP

Polský premiér Mateusz Morawiecki

Článek

Podle Morawického by přerušení prací v dole a provozu sousední elektrárny bylo "ekologickou a energetickou katastrofou".

Polský ministerský předseda dodal, že polské rozhodnutí odpoledne v Bruselu prezentoval českému premiéru Andreji Babišovi s tím, že Polsko hodlá s českou stranou hledat společné řešení problému.

Morawiecki: Rozhodnutí soudu stran Turówa je nebezpečné

Ekonomika

České úřady se na unijní justici obrátily v únoru s žalobou proti rozšiřování dolu, které podle nich mimo jiné ohrožuje kvalitu pitné vody pro obyvatele Libereckého kraje. Polsko podle české strany porušuje unijní právo tím, že umožnilo pokračování těžby bez posouzení jejího vlivu na životní prostředí. Varšava to odmítá. Pokud se soudnímu rozhodnutí nepodřídí, hrozí jí vysoká pokuta.

Samozřejmě nepřerušíme těžbu, nepřerušíme činnost elektrárny. To je podle nás jasné, protože zastavení by jistě znamenalo ekologickou katastrofu, energetickou katastrofu.
Mateusz Morawiecki, polský premiér

„Mohu znovu zdůraznit, že samozřejmě nepřerušíme těžbu, nepřerušíme činnost elektrárny. To je podle nás jasné, protože zastavení by jistě znamenalo ekologickou katastrofu, energetickou katastrofu," řekl Morawiecki. Polsko podle něho hodlá ukázat dobrou vůli, ale jen takovou, která umožní pokračování prací. Rozhodnutí unijního soudu označil za nespravedlivé.

Soud EU nařídil uzavření dolu jako předběžné opatření do vydání verdiktu, kterým má rozhodnout o české žalobě. Polský premiér již dnes prohlásil, že Varšava je ochotna s Prahou jednat a že předloží unijní justici nové argumenty na podporu svého postoje. Uzavření dolu a elektrárny by podle něj ohrozilo energetickou bezpečnost Polska a připravilo o práci 5000 lidí.

Poláci budou bránit Turów, sáhnou znovu k blokádě

Ekonomika

Reklama

Výběr článků

Načítám