Hlavní obsah

K teroristickému útoku ve Francii se přihlásil Islámský stát

Paříž
Aktualizováno

Teroristická síť Islámský stát (IS) se na internetu přihlásila k pátečnímu útoku ve městech Carcassonne a Trèbes na jihu Francie, kde zemřeli tři lidé a několik dalších bylo zraněno. Organizace IS své tvrzení, že za útokem stál „voják chalífátu”, ale nijak nedoložila, poznamenala agentura Reuters

Foto: Jean-paul Pelissier, Reuters

Policisté na místě, kde terorista zadržoval rukojmí.

Článek

Ve francouzských médiích se dříve objevila informace, že útočník se k IS hlásí, vyšetřovatelé toto napojení zatím nepotvrdili a francouzský ministr vnitra Gérard Collomb uvedl, že střelec jednal sám. Podle starosty Trèbes křičel „Alláhu akbar” (bůh je veliký), když zadržel rukojmí v místním supermarketu.

Policisté po několikahodinovém dramatu útočníka zastřelili. [celá zpráva]

Ministr Collomb uvedl, že útok má na svědomí 26letý Redouane Lakdim, kterého úřady evidovaly jako pachatele drobných zločinů a drogového dealera, avšak nepovažovaly jej za islamistickou hrozbu. Lakdim údajně požadoval propuštění Salaha Abdeslama, jediného přeživšího podezřelého z atentátů v Paříži v listopadu 2015. Tehdy ve francouzské metropoli zemřelo 130 lidí.

Francouzské bezpečnostní zdroje potvrdily tři mrtvé. Dva lidé zemřeli v supermarketu, třetí oběť je z Carcassonne, kde útok začal. Muž nejprve z jedoucího auta vystřelil na policisty, kteří si šli zaběhat, a jednoho zasáhl do ramene. Pak střílel po řidiči auta, kterého těžce zranil, a jeho spolujezdce zastřelil.

Francouzský prezident Emmanuel Macron označil útok za islamistický terorismus. Doplnil, že 16 lidí bylo zraněno, přičemž dvě osoby jsou ve vážném stavu.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám