Hlavní obsah

K Paříži se blíží konvoj svobody, policie připravuje tvrdý úder

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Paříž

K Paříži se blíží kolony tisíce vozů, karavanů a motorek, které v několika francouzských městech zorganizovali odpůrci protikoronavirových opatření po vzoru svých kanadských kolegů. Účastníci takzvaných konvojů svobody se chtějí připojit k víkendovým protestům v metropoli země galského kohouta, uvedla televize BFM TV.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: K Paříži se blíží konvoj svobody po vzoru kanadských řidičů kamionůVideo: Reuters

 
Článek

Největší z konvojů vyrazil z Nice na jihu země. Přibližně dvě stovky účastníků vyzdobily svá auta francouzskými vlajkami a logem konvojů, k vidění ale byly i vlajky Kanady. Část účastníků žádá zrušení protipandemických opatření, jiní kritizují také klesající kupní sílu nebo rostoucí ceny energií.

Vedení Paříže dalo jasně najevo, že blokádu hlavního města nepřipustí a proti účastníkům razantně zakročí. Konvoje svobody jsou v Paříži zakázané, oznámila ve čtvrtek ráno tamější policie s odvoláním na výnos prefektury.

Nevzdáme se. Kamioňáci blokují příjezd do Kanady

Amerika

„Vzhledem k riziku narušení veřejného pořádku, které by toto shromáždění mohlo způsobit, vydává policejní prefekt od pátku 11. února 2022 do pondělí 14. února 2022 včetně příkaz k zákazu těchto demonstrací,“ oznámila policejní prefektura. Současně varovala, že policie přijme „specifická opatření“, aby zabránila blokádám důležitých silničních tahů. „Bude pokutovat a zatýkat všechny, kteří tento zákaz poruší,“ uvedla prefektura.

„Pokud by lidé chtěli omezovat svobodu ostatních, zejména pak přístup do hlavního města, odpověď státu bude extrémně tvrdá,“ varoval ministr vnitra Gérald Darmanin.

Ottawa vyhlásila nouzový stav. Demonstranty nezvládá

Zahraniční

Za úmyslné bránění provozu hrozí ve Francii pokuta 4500 eur (110 tisíc korun) a až dva roky vězení. Policie může také na místě zabavit vozidlo a odebrat řidičské oprávnění až na tři roky. Pořadatelé nepovolených shromáždění mohou skončit až na půl roku ve vězení a dostat pokutu 7500 eur (183 tisíc korun), vyjmenovala prefektura možné postihy.

Reklama

Výběr článků

Načítám