Hlavní obsah

K letadlu s ruským ministrem se přiblížily polské stíhačky, velitelství ho označilo za cíl

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Varšava

Polsko ve čtvrtek přiznalo, že k letadlu s ruským ministrem obrany Sergejem Šojguem se ve středu nad Baltským mořem přiblížily dvě jeho stíhačky F-16, které odehnalo jedno z doprovodných bojových letadel Su-27, jež jim ukázalo výzbroj. Polské velitelství v prohlášení označilo všechna tři ruská letadla za cíle.

Foto: Profimedia.cz

Polská stíhačka F-16

Článek

Na odehnání stíhačky NATO upozornili novináři doprovázející Šojgua do Kaliningradu. NATO ještě ve středu přiznalo, že ten den byla tři ruská letadla včetně dvou stíhaček sledována u pobřeží Baltu. Letouny se podle sdělení NATO neidentifikovaly a nereagovaly na výzvy letových dispečerů. Ruské ministerstvo obrany ale uvedlo, že stroje letěly nad mezinárodními vodami a měly zapnuté odpovídače. [celá zpráva]

Polské operativní velitelství podle polské tiskové agentury PAP informovalo, že polské Kombinované vzdušné operační centrum vyhlásilo poplach pro dvě polské stíhačky F-16, které v rámci mise Air Policing prováděly hlídkový let na Baltským mořem.

„Hlídkující dvojice nalezla tři cíle patřící Ruské federaci. Prvním byl neozbrojený Tu-154, zbylé dva Su-27 ozbrojené raketami vzduch - vzduch,“ uvedlo polské velitelství a vojenským žargonem dodalo, „záchyt byl proveden v souladu se závaznými procedurami NATO.“

Když se F-16 přiblížila, stroj Suchoj Su-27 se naklonil tak, aby pilot stroje NATO viděl, že je vybaven ostrými střelami vzduch - vzduch. F-16 se pak vzdálila.

Rusko neuvedlo, komu patřily zasahující F-16, označilo je za stroje NATO.

Zdroj z NATO řekl stanici RMF, že aliance nevěděla, že na palubě letadla je Šojgu.

Reklama

Výběr článků

Načítám