Hlavní obsah

K ISS vzlétl Sojuz. Rus na palubě doufá, že se stačí naučit hrát na harmoniku

Z kosmodromu v kazašském Bajkonuru ve středu odstartovala ruská vesmírná loď Sojuz se třemi kosmonauty na palubě. Loď s mezinárodní posádkou směřuje k Mezinárodní vesmírné stanici (ISS), u níž by měla zakotvit v pátek po dvou dnech letu.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

Start Sojuzu k Mezinárodní vesmírné staniciVideo: Reuters

 
Článek

Na oběžnou dráhu vynesla loď Sojuz TMA-07M raketa Sojuz-FG. Posádku tvoří ruský kosmonaut Roman Romaněnko, americký astronaut Thomas Marshburn a Kanaďan Christopher Hadfield, kteří na stanici stráví pět měsíců.

Na ISS v současné době pobývá tříčlenná posádka. Ruští kosmonauti Oleg Novickij a Jevgenij Tarelkin a Američan Kevin Ford na orbitální komplex přiletěli v říjnu, zpět na Zemi se vrátí v dubnu nadcházejícího roku.

Foto: Reuters

Ruský astronaut Roman Romaněnko

Kosmonauty čeká během letu několik nelehkých úkolů. Musí vyložit dvě ruské nákladní lodě Progress, evropský koráb ATV-4 a americkou loď SpX-2, které postupně přiletí k ISS. V plánu mají také dva výstupy do kosmického prostoru, během nichž umístí na vnější stranu ISS vědecká zařízení a novou anténu. Budou plnit také vědecký program. Jen jeho ruská část obsahuje 37 experimentů, z nichž některé se budou provádět poprvé.

Foto: ČTK/AP

Sojuz TMA-07M

Kosmonauti si zařadili do plánu i některé nevědecké úkoly. Například velitel lodi Romaněnko doufá, že se za dobu letu naučí hrát na foukací harmoniku. Kanadský astronaut Hadfield chce kromě hlavní práce složit na palubě ISS pár písniček o kosmu a o dálkových letech. Američan Marshburn se prý už nemůže dočkat zahájení lékařských experimentů. Zajímá ho hlavně, jak bude působit dlouhodobý let na krev a na změnu kostní tkáně astronautů.

Reklama

Výběr článků

Načítám