Hlavní obsah

Johnsonův kabinet se rozpadá, odcházejí další a další ministři

• Aktualizováno

Kabinet britského premiéra Borise Johnsona opouštějí další ministři a tajemníci. Po ministrech zdravotnictví a financí ve středu oznámili rezignaci ministr školství Robin Walker a ministr pro rodinné záležitosti a děti Will Quince a během dne se přidávali další. Od úterý z Johnsonovy širší vlády odešlo 38 členů. Johnson čelí výzvám k demisi, podle zdrojů SkyNews ale rezignovat odmítá.

Foto: Pool, Reuters

Boris Johnson

Článek

Johnson navíc večer odvolal ministra pro bydlení, svého dlouholetého politického souputníka Michaela Govea, který ho k demisi vyzýval. Mezi ministry platil Gove za těžkou politikou váhu.

Během středy odchod oznámila řada ministrů. Will Quince, ministr pro záležitosti rodiny a dětí podal rezignaci ve středu po osmé hodině ranní. Odvolával se na fakt, že Johnson dříve jmenoval Chrise Pinchera na pozici zástupce whipa, ačkoli věděl o obviněních ze sexuálního obtěžování.

Jen o hodinu později jej následoval Robin Walker, šéf rezortu školství. Svůj odchod zdůvodnil ztrátou důvěry v premiérovo vedení. V rezignačním dopise zveřejněném na Twitteru uvedl, že se strana odklonila od klíčových témat kvůli rozporům ve vedení.

Od úterý Johnsonovu vládu opustil tucet dalších náměstků a poradců z ministerstev dopravy či zdravotnictví.

Dva britští ministři rezignovali, nechtějí pokračovat ve vládě s Johnsonem

Evropa

Ačkoli ministři zdravotnictví Sajid Javid a ministr financí Rishi Sunak od úterní rezignace veřejně nepromluvili, jejich rezignační dopisy nešetřily kritikou na adresu premiéra. Javid napsal, že vedení „nejednalo v národním zájmu“. Odcházející ministr financí Sunak pak řekl, že veřejnost od vlády očekávala „správné, kompetentní a seriózní jednání“.

Opoziční strany vyzývají ostatní ministry k rezignaci a labouristický lídr Keir Starmer podle BBC prohlásil, že je připravený na předčasné volby.

Ke kritice se přidal i poslanec za vládní toryovce Andrew Mitchell, který pro BBC uvedl, že to pro Johnsona „skončilo“. Podle něj nemá ani charakter, ani temperament být britským premiérem a je jen otázkou času, jak dlouho tato aféra ještě potrvá.

Za současných podmínek ale premiéra nemůžou britští konzervativci odvolat. Několik ministrů se za něj postavilo, a to včetně ministryně zahraničních věcí Liz Trussové, o níž se spekuluje jako o možné Johnsonově náhradě. Podporu premiérovi deklarovali i ministři Dominic Raab nebo Ben Wallace, kteří vládu neplánují opouštět.

Boris Johnson ustál pokus o odvolání

Zahraniční

V posledních měsících Johnson čelil několika skandálům, které zatím ustál. Přežil také hlasování důvěry mezi vlastními poslanci, díky němuž nemůže být další rok odvolán z funkce.

Reklama

Výběr článků

Načítám