Hlavní obsah

Boris Johnson ustál pokus o odvolání

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Londýn
Aktualizováno

Britský premiér Boris Johnson z Konzervativní strany bude i nadále pokračovat ve funkci. Středeční pokus části jeho spolustraníků o odvolání nezískal potřebnou podporu, informuje stanice Sky News. Johnson byl v posledních měsících kritizován kvůli lockdownovým večírkům a zpackané pobrexitové situaci v Severním Irsku.

Foto: Profimedia.cz

Boris Johnson

Článek

Hlasovalo všech 359 konzervativních poslanců. Pro nedůvěru hlasovalo 148, pro ponechání Johnsona ve funkci 211.

Proti Johnsonovi se tak vzbouřilo 41 procent jeho poslanců. To je více než proti jeho předchůdkyni Therese Mayové v roce 2018.

„Premiér vyhrál s přehledem,“ komentoval výsledky ministr školství Nadhim Zahawi s tím, že očekává, že budou jeho kolegové ctít demokratickou volbu strany. Minimálně rok je teď Johnson proti hlasování o nedůvěře imunní.

Jedním z důvodů, proč návrh na vyslovení nedůvěry neprošel, byla podle britských komentátorů skutečnost, že se ve straně nevykrystalizoval alternativní kandidát, který by byl schopen otěže v Downing Street 10 převzít.

Podle lídra opozice Sira Keira Starmera ukazuje pondělní výsledek, že země stojí před volbou mezi „rozdělenými toryovci“ a „sjednocenou Labouristickou stranou“.

Někdejší Johnsonův vyzyvatel Rory Stewart na Twitteru napsal, že se jedná o „konec Borise Johnsona“. Opírá to o fakt, že většina poslanců, kteří nemají vládní funkci, a tudíž nejsou na premiérovi kariérně závislí, hlasovala proti němu.

O dvě volná křesla ve sněmovně se politické strany poperou 23. června v doplňovacích volbách, konkrétně ve Wakefieldu a v obvodě Tiverton and Honiton. Oba obvody měli dosud pod kontrolou konzervativci a oba podle aktuálních průzkumů dost možná ztratí.

Spojí se strana?

Ještě před vyhlášením večerních výsledků přiznal konzervativní poslanec Sir Charles Walker, že se navzdory očekávanému vítězství pro Johnsona obává partyzánské války uvnitř strany.

„Řekne si strana: ‚Dobře, dobře, máme za sebou hlasování o důvěře, je čas jít dál a podpořit premiéra?‘ Nebo bude v pokušení vést jakousi válku, partyzánskou válku, po dobu následujících šesti, dvanácti, osmnácti, čtyřiadvaceti měsíců?“ řekl stanici Channel 4 News.

Johnson po kauze covidových večírků zmírnil etický kodex pro vládu

Evropa

Poslanec Ben Bradley, který reprezentuje obvod v tradičně labouristické baště Mansfieldu, zase uvedl, že více než 100 rebelujících poslanců by bylo „překvapením a zklamáním“.

Johnson asi hodinu před hlasováním ke svým kolegům neveřejně promluvil. Poslancům slíbil, že pokud zůstane ve funkci, sníží daně. Žádný konkrétní plán prý ale nepředstavil.

Vyvolání o nedůvěře stranickému lídrovi, tedy premiérovi, vyvolalo odevzdání potřebného počtu podpisů členů poslaneckého klubu. Podle interních pravidel je potřeba 15 procent klubu, což v aktuálním rozložení představuje 54 poslanců. Nespokojení konzervativci měli o vyslovení nedůvěry Johnsonovi zřejmě jasno už před nějakou dobou, ale nechtěli politikařením kazit národní oslavy Platinového jubilea královny Alžběty.

Reklama

Výběr článků

Načítám