Hlavní obsah

Johnson si pustil pusu na špacír a vyzradil, o čem mluvil s královnou

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Londýn

Boris Johnson není v úřadu ani 24 hodin a už se mu „podařil“ pěkný malér. Vyzradil totiž obsah rozhovoru s královnou Alžbětou II. během své první audience u panovnice, napsal deník Daily Mail. Odhalení obsahu soukromých rozhovorů s královnou je hrubým porušením protokolu, připomíná deník.

Foto: Pool, Reuters

Boris Johnson na své první audienci u královny Alžběty II.

Článek

Panovnice měla Johnsonovi říci: „Nevím, proč by tu práci někdo chtěl.“ Mínila tím to, že neví, proč by někdo o post předsedy vlády Spojeného království usiloval. Premiér podrobnosti ze svého rozhovoru s panovnicí vyzradil při prohlídce sídla ministerských předsedů v Downing Street 10, napsal na Twitter zpravodaj televizního kanálu Euronews Vincent McAviney. Zaměstnanci úřadu Johnsona ihned pokárali, že by neměl mluvit tak nahlas.

Deník připomíná, že podobný malér se stal v roce 2014 tehdejšímu premiérovi Davidu Cameronovi, který v New Yorku popisoval svůj telefonický rozhovor s Alžbětou II. mediálnímu magnátovi Michaelovi Bloombergovi. V rozhovoru se mu tehdy chlubil, že panovnice v telefonu „předla“, když ji informoval o výsledku referenda o setrvání Skotska ve Spojeném království.

Tehdejší premiér si pustil „pusu na špacír“ na chodbě, kde jeho slova zachytil mikrofon kamery. Na záznamu je slyšet, jak Cameron říká: „Pokud jste předsedou vlády Spojeného království, tak definicí úlevy je, když zavoláte Jejímu Veličenstvu královně a řeknete jí: 'Je to v pořádku, je to v pořádku.' To bylo něco. To byla úleva. Předla do telefonu. Nikdy jsem neslyšel, že by někdo měl takto na krajíčku... (byla) vděčná,“ prohlásil expremiér. Cameron se po zveřejnění záznamu královně omluvil.

Reklama

Výběr článků

Načítám