Hlavní obsah

Britský premiér Boris Johnson oznámil rezignaci

– Londýn • Aktualizováno

Britský premiér Boris Johnson ve čtvrtek oznámil svou rezignaci na post předsedy vládní konzervativní strany. Ministerským předsedou zůstane do té doby, než jeho spolustraníci vyberou nástupce.

Boris Johnson oznámil rezignaci na lídra své strany, premiérem bude do podzimu

 
Článek

Ve funkci britského premiéra by tak měl Johnson podle zpráv britských médií setrvat až do podzimu. Opoziční Labouristická strana nicméně ještě před projevem premiéra avizovala, že pokud neodstoupí okamžitě, vyvolá parlamentní hlasování o nedůvěře celé vládě.

Ministerský předseda čelil narůstajícímu tlaku, aby se vzdal funkce. Svou funkci kvůli němu opustilo nejméně pět ministrů, v širší vládě až 50 poslanců. Johnson čelil výzvám k odstoupení od prvních zpráv o pořádání večírku v době koronavirových uzávěr. Poslední kapkou bylo nedávné odhalení, že věděl o obvinění ze sexuálního napadení bývalého konzervativce Christophera Pinchera, i tak ho ale jmenoval na vlivný vládní post.

K demisi podle britských médií vyzval Johnsona mimo jiné i jeho dlouholetý spolupracovník Michael Gove. Premiér ho následně odvolal z funkce ministra pro bydlení a místní rozvoj. A opakoval, že odstoupit nehodlá.

Johnsonův kabinet se rozpadá, odcházejí další a další ministři

Evropa

Vnitropolitický vývoj v Británii je v posledních hodinách překotný a nepřehledný.

Zpravodajská stanice BBC nejprve ve středu večer uvedla, že svou rezignaci oznámil již třetí z Johnsonových ministrů, ministr pro záležitosti Severního Irska Brandon Lewis. Po chvíli ale tuto informaci stáhla s tím, že nebyla pravdivá.

Již v úterý na své funkce rezignovali ministr zdravotnictví Sajid Javid a ministr financí Rishi Sunak. Ministryně školství Michelle Donelanová, kterou Johnson jmenoval do funkce teprve v úterý, oznámila, že rezignuje ve středu.

Reklama

Výběr článků

Načítám