Hlavní obsah

Jih Německa čeká extrémně silná bouře, krupobití dorazí i do Česka

– Mnichov • Aktualizováno

Orkán, kroupy o velikosti pingpongového míčku a vydatný déšť, který rozvodní řeky čekají v úterý večer jižní Německo a také Rakousko - zejména Salcbursko a Horní Rakousy. V Německu vydali meteorologové výstrahu s extrémním stupněm nebezpečí, v Rakousku s vysokým stupněm. Silné bouřky zasáhnou také jih a východ České republiky.

Animace přechodu srážek od úterního večera do středečního poledneVideo: windy.com

 
Článek

Německá meteorologická služba upozorňuje, že bouřky udeří v úterý večer. Na svědomí je má supercela. S výskytem supercel jsou spojena třeba tornáda, která pravidelně zažívá americký středozápad.

V Evropě bude bouři provázet extrémně silný vítr, který v nárazech bude dosahovat rychlosti 110 až 120 km/h, což je podle Beaufortovy stupnice síla orkánu.

Supercely provází také intenzivní výboje blesků, prudký přívalový déšť a především krupobití. Kroupy bývají nezřídka obří. Německá meteorologická služba varuje, že tentokrát budou dosahovat průměru čtyř centimetrů. Lidé by neměli jejich nebezpečí podceňovat.

Jak upozorňuje web meteoalarm, silné bouře lze čekat i v dalších zemích regionu - v Maďarsku, na Slovensku či v Polsku.

Česko zasáhnou silné bouřky s krupobitím, varovali meteorologové

Počasí

Česko očekává bouřky v úterý večer a v noci na středu. Budou postupovat od jihozápadu přes jižní Čechy, Vysočinu, Moravu a Slezsko. Vítr by měl být slabší než v Německu, přesto ale může v nárazech dosahovat rychlosti až 90 kilometrů v hodině. Vítr může lámat stromy nebo větve a nebezpečí představují i kroupy a blesky, uvedli meteorologové.

Přívalový déšť může rozvodnit malé toky a zatopit níže položená místa. Hasiči v úterý večer začali hlásit zvýšený počet výjezdů v souvislosti s počasím.

V Česku zároveň dál platí výstraha před rizikem požárů.

Kvůli suchu je zákaz rozdělávat ohně

Počasí

Reklama

Výběr článků

Načítám