Hlavní obsah

Jezero u bosenské vesnice zmizelo, nyní se zase objevilo

Malé jezero v bosenské vesnici Gornja Sanica před třemi měsíci náhle zmizelo. Místo něj tam byla propast, která se postupně rozšiřovala. Znenadání se ale malé jezero začalo plnit vodou, informoval list Nezavisne novine.

BEZ KOMENTÁŘE: Bosenské jezero záhadně zmizelo

 
Článek

"Příroda nás nepřestává překvapovat, protože během pouhých několika dní se jezero zase vytvořilo. Doufáme, že se tak propast přestane šířit a my budeme moci opět klidně spát," citoval deník jednoho z vesničanů Hamdiju Mešanoviče.

Místní podle listu museli z místa odstranit několik objektů, které stály na okraji propasti, a hrozilo, že se zřítí do hlubin. Kvůli pokračujícímu propadání půdy byly v nebezpečí i nedaleko stojící obytné domy.

Podivný geologický úkaz přijeli prozkoumat odborníci ze Sarajeva, kteří podle Mešanoviče dospěli k závěru, že za všechno můžou tektonické pochody hluboko pod zemí. "Řekli nám jen, že jsou tu v podzemí velké poruchy a nedá se předvídat, co se v budoucnu stane... Teď doufáme, že se problém vyřešil sám od sebe," poznamenal.

Reklama

Související témata:

Související články

V Bosně zmizel rybník

V bosenské vesnici Sanica na severovýchodě země ze dne na den zmizel rybník, místo něhož zbyl 30 metrů hluboký kráter. Propast, která do sebe vtáhla již...

Výběr článků

Načítám