Hlavní obsah

Jednání s Británií pokročila, uvedla von der Leyenová

Brusel
Aktualizováno

Jednání Evropské unie s Británií se tento týden pohnula kupředu, některé sporné body však zatím vyřešeny nejsou. Prohlásila to ve středu předsedkyně Evropské komise Ursula von der Leyenová, podle níž ale stále existuje cesta k nalezení dohody. Pro osud jednání bude rozhodujících několik příštích dní, řekla šéfka unijní exekutivy europoslancům.

Foto: Johanna Geron, Reuters

Ursula von der Leyenová

Článek

Rozhovory o budoucích vztazích, které obě strany vedou od lednového britského odchodu z evropského bloku, se v posledních týdnech točily především okolo tří témat: rybolovných práv, pravidel hospodářské soutěže a dohledu nad řešením sporů. Do konce přechodného období pro vyjednání a schválení dohody přitom zbývají pouhé dva týdny.

Podle von der Leyenové se třetí zmíněnou otázku vyjednávačům povedlo úspěšně uzavřít a nyní hledají kompromisní variantu práv na rybolov v britských vodách a pravidel státní podpory firem.

Termín vypršel, ale Británie a EU jednají o brexitu dál, Londýn prý ustoupil

Evropa

„Mohu vám říci, že existuje cesta k dohodě. Je možná velmi úzká, ale existuje,“ řekla von der Leyenová europoslancům, s nimiž hodnotila výsledky unijního summitu z minulého týdne. Na něm přitom sdělila lídrům unijních zemí, že považuje možnost krachu jednání za pravděpodobnější než uzavření dohody. Podobně se v posledních dnech vyjadřuje i britský premiér Boris Johnson.

Pokud se sedmadvacítka evropských zemí do konce roku nedomluví s Británií na uspořádání budoucích obchodních vztahů, zkomplikují od ledna obchod přes Lamanšský průliv cla a kvóty. To bude podle ekonomů další rána pro hospodářství stižené koronavirovou krizí.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám