Hlavní obsah

Jednání o míru jsou už na půli cesty, hlásí Moskva

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Moskva
Aktualizováno

Moskva a Kyjev se nacházejí „někde na půl cesty“, pokud jde o diplomatická jednání o otázkách demilitarizace Ukrajiny. V pátek o tom informoval hlavní ruský vyjednavač Vladimir Medinskij.

Foto: Sergei Kholodilin, ČTK/AP

Stůl připravený k jednání

Článek

V hlavních bodech jednání, mezi něž patří mimo jiné otázka možného vstupu Ukrajiny do Severoatlantické aliance, se pak obě strany podle Medinského „maximálně přiblížily“.

„Téma neutrálního statusu Ukrajiny a její nepřistoupení k NATO je jedním z klíčových bodů rozhovorů. Je to zároveň bod, ohledně kterého jsme maximálně přiblížili své pozice,“ citovala Medinského agentura TASS.

Medinskij doplnil, že v těchto bodech se zbývá shodnout na detailech ohledně bezpečnostních záruk pro Ukrajinu. „Nuance souvisejí s tím, jaké bezpečnostní garance dostane Ukrajina navíc k těm, které již má, v případě, že odmítne vstoupit do NATO,“ uvedl diplomat.

Posuny v jednáních

Rusko 24. února zahájilo útok na Ukrajinu. Téměř měsíc od zahájení invaze kontroluje část ukrajinského území, nikoliv však klíčová města, která nadále ostřeluje.

Čínský prezident Bidena varoval před nevybíravými sankcemi kvůli válce na Ukrajině

Válka na Ukrajině

Několik kol jednání mezi oběma stranami klid zbraní nepřineslo, byť Kyjev i Moskva hovořily o dílčích posunech.

Ukrajinci například už netrvají na možnosti v budoucnu vstoupit do NATO a Rusko nežádá složení zbraní. Další ruské požadavky jsou ale zatím pro Ukrajince nepřípustné.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám