Hlavní obsah

Je to ignorance, vzkázal Obamovi polský ministr za výrok o táboře smrti

– Varšava/Washington

Americký prezident Barack Obama popudil Poláky. Pobouření vyvolal zdánlivě nevinnou poznámkou u příležitosti udílení nejvyšších civilních vyznamenání. Když Medaili svobody v úterý posmrtně udílel i významnému členovi polského válečného odboje Janu Karskému, mluvil o polském táboře smrti. Varšava se ostře ohradila. Ministr zahraničí Radoslaw Sikorski na adresu Bílého domu utrousil poznámku o nekompetentnosti a k záležitosti se chystá vyjádřit i premiér Donald Tusk.

Foto: Profimedia.cz

Polský ministr zahraničních věcí Radoslaw Sikorski

Článek

"Bílý dům se omluví za pobuřující chybu. Škoda, že tu slavnost zastínila ignorance a nekompetentnost," napsal na Twitteru šéf polské diplomacie Sikorski.

Obama při udělování nejvyššího amerického civilního vyznamenání připomněl, že členové polského odboje Karského "propašovali do varšavského ghetta a do polského tábora smrti", kde na vlastní oči uviděl, jak nacisté vraždí Židy. Polská soukromá televize TVN24 uvedla, že Karskému se v přestrojení za strážníka podařilo dostat do sběrného tábora Izbica na východě dnešního polského území. O tom, co viděl, informoval na Západ, mnozí politici mu ale nevěřili.

Foto: ČTK/AP

Jan Karski na snímku z poloviny 90. let

Mluvčí americké Národní bezpečnostní rady Tommy Vietor uvedl, že se Obama přeřekl. "Měl na mysli nacistické tábory smrti v Polsku. Litujeme tohoto chybného prohlášení, které by nemělo odvádět pozornost od jasného záměru vyznamenat Karského a ty statečné občany, kteří tváří v tvář tyranii stáli na straně lidské důstojnosti," řekl Vietor.

Varšava i polské krajanské sdružení v zahraničí opakovaně protestují proti tomu, když se ve zprávách a článcích světových médií objeví termín jako "polské koncentrační tábory" místo správného "německé koncentrační tábory v nacisty okupovaném Polsku".

Obama v úterý udělil vyznamenání mimo jiné i exministryni zahraničí Madelaine Albrightové či písničkáři Bobu Dylanovi.

Foto: ČTK/AP

Barack Obama uděluje vyznamenání Bobu Dylanovi.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám