Hlavní obsah

Jaderná válka nebude, věří Putin. Státníci podle něj snad mají zdravý rozum

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Vladivostok

Ruský prezident Vladimir Putina se domnívá, že v krizi okolo Severní Koreje a jejích jaderných zkoušek převládne zdravý rozum a válka nevypukne. Krize by podle něj měla být vyřešena diplomaticky. Věří, že také americká vláda chce napětí s KLDR zmírnit.

Foto: Sergei Karpukhin, Reuters

Ruský prezident Vladimir Putin

Článek

„Jsem přesvědčen, že věc nedospěje až k rozsáhlému konfliktu, zejména s nasazením zbraní hromadného ničení, že všechny strany konfliktu mají dost zdravého rozumu a chápou svou odpovědnost vůči lidem žijícím v regionu, a že dokážeme vyřešit tento problém diplomatickými prostředky," prohlásil Putin na hospodářském fóru ve Vladivostoku.

„Musíme pracovat (na řešení) společně. Můžeme a musíme dosáhnout pozitivních výsledků," řekl podle agentury Interfax.

V mírové řešení věří i Jižní Korea

„Na Korejském poloostrově a v celém regionu válka nebude. Jsem o tom přesvědčen," ujišťoval účastníky fóra i jihokorejský prezident Mun Če-in, podle kterého růst napětí zavinila Severní Korea. Uplatnění sankcí mezinárodního společenství je podle něj cesta, jak pokojně a diplomaticky vyřešit situaci.

Na jaderné a raketové testy Pchjongjangu zareagovaly Spojené státy předložením návrhu tvrdých sankcí s ropným embargem a zmrazením majetku severokorejského vládce Kin Čon-una, přičemž americký prezident Donald Trump ujistil, že vojenský zásah proti KLDR není "prvořadou volbou". Putin ale tvrdí, že další sankce nikam nepovedou. Severokorejci podle něj budou raději jíst trávu, než aby se vzdali jaderného programu. [celá zpráva]

Čína kývla na sankce

Čína ve čtvrtek oznámila, že souhlasí s tím, aby Rada bezpečnosti OSN přijala "nutná opatření" v reakci na nový jaderný test Severní Koreje. „Čína souhlasí s tím, aby Rada bezpečnosti OSN reagovala a přijala nutná opatření," prohlásil na tiskové konferenci šéf čínské diplomacie Wang I. "Sankce a nátlak" na režim severokorejského diktátora Kim Čong-una ale představují pouze "polovinu řešení", tou druhou je "dialog a jednání", dodal.

Reklama

Výběr článků

Načítám