Hlavní obsah

Izraelský premiér doufá, že Evropa uzná Jeruzalém jako hlavní město, Unie je proti

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Brusel

Izraelský premiér Benjamin Netanjahu v pondělí v bruselském sídle Evropské unie na společné tiskové konferenci se šéfkou unijní zahraniční politiky Federikou Mogheriniovou řekl, že doufá, že většina zemí EU uzná Jeruzalém jako hlavní město Izraele, jako to udělal americký prezident Donald Trump. Mogheriniová to přitom těsně předtím odmítla.

Foto: Francois Lenoir, Reuters

Izraelský premiér Benjamin Netanjahu a Federica Mogheriniová

Článek

„Všechny evropské státy by měly uznat Jeruzalém. A to i když není mírová dohoda s Palestinci,“ řekl Netanjahu podle listu Jerusalem Post.

Podle serveru Euronews izraelský premiér vyzval EU, aby napomohla prosazovat mírový proces na Blízkém východě.

Ještě před setkáním s ministry zahraničních věcí zemí EU Netanjahu řekl, že Trumpovo rozhodnutí o uznání Jeruzaléma jako hlavního města by mohlo přispět k míru na Blízkém východě. Netanjahu taky vyzval Palestince, aby uznali Izrael jako židovský stát a akceptovali Jeruzalém jako jeho hlavní město.

Celé debatě přitom chybí základní vymezení pojmu Jeruzalém, neboť město se skládá ze západní a východní části, které dělí hranice z období před rokem 1967, a Trump neřekl, zda uznává za hlavní město Izraele židovskou západní část Jeruzaléma, nebo celé sjednocené město.

Palestinci kvůli Trumpovu prohlášení a plánu přesunout velvyslanectví USA z Tel Avivu do Jeruzaléma protestují. [celá zpráva]

Evropská unie Trumpův krok odsoudila, ale český prezident Miloš Zeman se nechal slyšet, že i česká ambasáda patří do Jeruzaléma. [celá zpráva]

Žádná shoda

Mogheriniová přitom těsně před Netanjahuovým prohlášením řekla, že EU bude nadále uznávat „mezinárodní konsenzus“ nad Jeruzalémem.

„Jediné reálné řešení izraelsko-palestinského konfliktu jsou dva státy s Jeruzalémem jako hlavním městem obou,” zopakovala na tiskové konferenci s tím, že o statutu města by měla rozhodnout mezinárodní jednání.

Foto: Francois Lenoir, Reuters

Izraelského premiéra Benjamina Netanjahua váta v sídle EU Federica Mogheriniová

Palestinci předpokládají, že hlavním městem jejich budoucího samostatného státu bude právě Východní Jeruzalém.

Když OSN rozhodla v roce 1947 o vyhlášení nezávislého státu Izrael, měl být Jeruzalém kvůli náboženskému významu otevřeným městem. Západní část připadla Izraeli, Východní Jeruzalém (včetně Chrámové hory, Zdi nářků a dalších významných židovských památek), který měl připadnout Palestincům, kontrolovalo Jordánsko až do šestidenní války v roce 1967, kdy ho dobyl Izrael stejně jako Sinaj nebo Golanské výšiny.

V roce 1980 pak Izrael v rozporu s mezinárodním právem označil Jeruzalém za nedělitelné hlavní město, což mezinárodní společenství nikdy neuznalo. Stejně tak je porušením mezinárodního práva výstavba židovských osad na okupovaných územích.

Foto: Francois Lenoir, Reuters

Izraelský premiér Benjamin Netanjahu

Netanjahu při projevu také mluvil jen o Jeruzalému, aniž by vysvětlil, zda má na mysli celé město, nebo jeho západní část, u které by to nebyl velký problém. Dříve ale, v souladu s dlouhodobým izraelským postojem, opakovaně dával najevo, že Jeruzalém je nedělitelný.

Bez toho, aby Palestinci získali zpět Východní Jeruzalém, je ohroženo dlouho navrhované mírové řešení v podobě dvou států. Někteří komentátoři Trumpovo vyjádření k Jeruzalému chápou mimo jiné i jako vzkaz Palestincům, že právě tzv. dvoustátní řešení je už mimo hru. Samotný mírový proces je už dlouhou dobu u ledu.

Nicméně i sama návštěva v Bruselu je pro Netanjahua velkým úspěchem, podle listu The Jerusalem Post je prvním premiérem Izraele na návštěvě v EU po 22 letech.

Anketa

Měla by ČR přesunout ambasádu v Izraeli z Tel Avivu do Jeruzaléma?
Ano, hned
58,9 %
Ano, ale až bude Jeruzalém hlavním městem Izraele i Palestiny
9,9 %
Ne
31,2 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 2969 čtenářů.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám