Hlavní obsah

Izraelské turisty v Burgasu dal pozabíjet Hizballáh, míní vyšetřovatelé

Aktualizováno

Za loňským pumovým útokem proti izraelským turistům v bulharském Burgasu stálo libanonské radikální hnutí Hizballáh, oznámil v úterý Evropský policejní úřad (Europol). Akci sebevražedného atentátníka podporovali i občané Austrálie a Kanady. Skupina se v Burgasu na útok měsíc připravovala.

Foto: Reuters

V autobuse zemřelo pět izraelských turistů, řidič a atentátník.

Článek

Sebevražedný útočník se odpálil v jednom z letištních autobusů loni v červenci. Izraelští turisté krátce před tím přiletěli a autobusy je měly rozvézt do hotelů v populárním letovisku. Kromě pěti Izraelců zemřel na místě i útočník.

Podle Europolu, který vedl vyšetřování ve spolupráci s bulharskými úřady, ale útočník nejednal sám. Ve skupině, která mu pomáhala, byl i jeden Australan a jeden Kanaďan.

Útočník byl podle bulharského ministra vnitra Cvetana Cvetanova jednou ze dvou osob, kterými se vyšetřovatelé dál zabývají. „Zjistili jsme, že byli členy vojenského křídla Hizballáhu. Existují data, která ukazují na financování a propojení mezi Hizballáhem a těmito dvěma podezřelými,“ řekl.

Foto: Reuters

Bulharské úřady se domnívají, že atentát spáchal muž uprostřed na snímku.

Dříve se uvádělo, že atentátník přijel do Burgasu z Rumunska a hovořil rusky, i když u sebe měl falešný řidičský průkaz z USA. Objevily se i spekulace, že mohl být zneužit a o akci nic netušil. Izrael z útoku obviňoval Írán.

Reklama

Výběr článků

Načítám