Hlavní obsah

Italský premiér Conte požaduje přerozdělování migrantů

– Brusel

Italská vláda chce snižovat veřejný dluh země a hodlá se podílet na plánech a prioritách budoucí předsedkyně Evropské komise Ursuly von der Leyenové. Italský premiér Giuseppe Conte po jednání s šéfem Evropské rady Donaldem Tuskem v Bruselu také novinářům řekl, že požaduje přerozdělování migrantů, protože plánuje, že už lodě s migranty odmítat nebude.

Foto: Virginia Mayo, ČTK/AP

Italský premiér Giuseppe Conte

Článek

Conte novinářům řekl, že se Řím bude snažit nalézt rychlou dohodu o rozdělování migrantů s dalšími unijními zeměmi. Italský premiér znovu vyzval ostatní země EU k solidaritě a přijímání migrantů zachráněných ve Středozemním moři, k němuž však dosud značná část zemí včetně Česka nebyla ochotná.

Conteho vláda získala důvěru italského parlamentu tento týden. Nový tým ministrů složený z populistického Hnutí pěti hvězd (M5S) a levicové Demokratické strany (PD) je výrazně proevropštější než dosavadní kabinet, v němž hrála zásadní roli protiunijní a protiimigrační Liga Mattea Salviniho. Zvláště v otázkách migrace se Salvini coby ministr vnitra tvrdě odmítající přijímat lodě se zachráněnými utečenci s Bruselem rozcházel.

Omezení schodku rozpočtu

„Naším plánem je omezit státní dluh,” řekl Conte po téměř hodinovém jednání. Zásadními nástroji mají v tomto směru být podpora hospodářského růstu a investic, dodal premiér země, proti níž chtěla Evropská komise zahájit řízení kvůli příliš vysokému navrhovanému schodku rozpočtu.

Conte se v příštích dnech hodlá věnovat právě přípravě italského rozpočtu na příští rok, v němž by země měla podle představ EK omezit schodek ke dvěma procentům. Premiér však už před návštěvou Bruselu prohlásil, že chce požádat komisi o pružný přístup.

Conte také prohlásil, že se jeho země chce podílet na plánech ekologicky udržitelné ekonomiky a digitalizace Evropy, což jsou priority nastupující šéfky Evropské komise Ursuly von der Leyenové.

Reklama

Výběr článků

Načítám