Hlavní obsah

Italská policie rozehnala buldozerem protest proti stavbě železnice TGV

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Řím
Aktualizováno

Italská policie zasáhla v pondělí tvrdě proti odpůrcům stavby vysokorychlostní železnice z Lyonu do Turína v severoitalské oblasti Val di Susa. Policisté nasadili proti barikádám buldozer. Zraněno bylo 25 policistů a čtyři demonstranti, uvedla ČTK.

Foto: Reuters

Policisté likvidovali barikády pomocí buldozeru

Článek

Policie protestující rozháněla slzným plynem a vodními děly. Buldozer srovnal se zemí barikády, které demonstranti vztyčili na silnicích vedoucích ke staveništi. Chtěli zabránit zahájení ražby. Na barikádách zapálili ohně, uvedla BBC.

"Pořádkové složky dorazily na místo v 5:00, aby vytvořily podmínky pro otevření staveniště. Kolem 7:00 zaútočili na policisty nespokojenci a policie na útok odpověděla," uvedl vládní pověřenec pro linku TGV Lyon - Turín.

Foto: Reuters

Policista vystřeluje patronu se slzným plynem

Stavbu, která počítá s ražbou tunelu v Chiomonte asi 60 kilometrů západně od Turína, je nutné zahájit do konce června, jinak propadnou dotace Evropské unie.

Ranní protest následoval po noční vigilii, kdy 3000 odpůrců stavby zapálilo svíce. Bojí se, že stavba poškodí unikátní krajinu.

Itálie slibuje projekt prosadit

Italský ministr vnitra Roberto Maroni v neděli ujistil, že projekt bude realizován. "Pokud ne, můžeme se rozloučit nejen se stamiliónovými dotacemi EU, ale také se spojením s Evropou, a tudíž se můžeme rozloučit s budoucností," řekl. Již v neděli večer pochodovalo proti stavbě tunelu ve Val di Susa na 2000 lidí.

Francie a Itálie podepsaly v roce 2001 dohodu o vybudování linky TGV z Lyonu do Turína, která je strategická pro evropskou železniční síť a která by měla zkrátit cestu z Paříže do Milána ze současných sedmi hodin na čtyři.

Stavba, částečně financovaná Evropskou unií, ale naráží na ostré protesty italských obyvatel, kteří odmítají budování zmíněného alpského tunelu. Ten má být dlouhý 58 kilometrů, z čehož 12 kilometrů leží na italském území. Ústit má tunel v údolí Val di Susa, jehož plánované narušení místní občané odmítají. Přímá ražba tunelu má začít v roce 2013, v provozu by měl být v roce 2023.

Reklama

Výběr článků

Načítám