Hlavní obsah

Italové vypravili covidový vlak, bude sloužit jako mobilní JIP

Řím

Italské úřady v pondělí z římského hlavního nádraží Termini slavnostně vypravily zdravotnický vlak, který bude sloužit k péči o pacienty s nemocí covid-19. Souprava disponuje veškerým vybavením a bude fungovat jako pojízdná jednotka intenzivní péče na kolejích. Záběry italského zdravotnického vlaku v úterý zveřejnila agentura AP.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Vlak fungující jako JIP bude jezdit po Itálii, aby ulevil nemocnicímVideo: Reuters

 
Článek

„Je to vlak, který jsme kompletně přestavěli. Sestává z osmi vagonů, které mohou převážet až 21 pacientů a to nejen těch trpících nemocí covid-19. Italská civilní obrana a Červený kříž jej mohou v budoucnu využít i při mnoha jiných naléhavých situacích,“ vysvětloval šéf italského železničního přepravce Trenitalia Gianfranco Battisti.

Na palubě vlaku je krom místa až pro 21 pacientů vyžadujících intenzivní péči zázemí pro hlavního lékaře, specialistu, 18 zdravotních sester a pět technických pracovníků.

Inspirace ve Francii

Vlak také umožňuje pečovat o pacienty, jejichž stav vyžaduje napojení na kyslíkový přístroj či ventilátor. Vybavení soupravy i její osazenstvo je ale možné přizpůsobit aktuální situaci, vysvětlil během slavnostního vypravení vlaku italský ministr zdravotnictví Roberto Speranza.

Italové se inspirovali ve Francii, kde už zdravotnický vlak slouží. „Mluvili jsme o tom ve Francii, kde byli z vlaku příjemně překvapeni,“ uvedl šéf Trenitalia Battisti

Opětovný nárůst případů

Itálie se v posledních zhruba dvou týdnech potýká se zhoršenou epidemickou situací a vláda proto zvažuje zpřísnění epidemických opatření.

Posuzovanou variantou je možnost zařadit celou zemi na tři či čtyři týdny, či alespoň o víkendech, do takzvané červené zóny s nejtvrdšími protikoronavirovými restrikcemi. V ní jsou nyní jen některé regiony.

Ruskou vakcínu Sputnik začnou vyrábět i v Itálii

Evropa

Výjimku by mohly dostat takzvané bílé zóny, kde je epidemická situace nejlepší a kde platí pouze minimální restrikce. Takovou zónou je nyní ale jen Sardinie. V Itálii platí zatím mimo jiné zákaz cestování mezi regiony s výjimkou nutných důvodů, například pracovních.

Reklama

Výběr článků

Načítám