Hlavní obsah

Itálií otřásají sociální protesty, Řím čeká demonstrace Hnutí vidlí

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Řím

V italské metropoli se má ve středu uskutečnit rozsáhlá protivládní demonstrace. Protestu na římském náměstí Piazza del Popolo by se podle organizátorů mohlo zúčastnit až 40 000 lidí. Někteří odpůrci kabinetu ovšem svou účast na demonstraci ještě zvažují. Obávají se, že protestu zneužijí pravicoví extremisté a pokusí se při akci vyprovokovat incidenty.

Foto: Alessandro Bianchi, Reuters

Zásah proti demonstrantům odmítajícím rychlodráhu v Itálii

Článek

Italové vyšli v posledních dnech do ulic na protest proti úsporné politice vlády již několikrát. V pondělí stávky vyhlášené odborovým svazem pracujících v dopravě ochromily hromadnou dopravu ve velkých městech, jako jsou Řím, Milán, Neapol a Turín. Jindy zase italskými městy pochodovali studenti či obchodníci zablokovali některé nájezdy na dálnice.

Italský prezident Giorgio Napolitano v souvislosti s protesty varoval před nebezpečím sociálních nepokojů. Široké vrstvy obyvatelstva se podle něj ocitly v tíživé situaci, a proto je potřeba podniknout taková opatření, která by jim pomohla. Prezident vyzval vládu Enrica Letty k rychlému přijetí potřebných reforem.

Inspirátorem protestů se stalo „Hnutí vidlí” založené skupinou sicilských sedláků, kteří žádali větší pomoc od kabinetu. Jejich akce ale postupně přerostla v širší hnutí vyjadřující nespokojenost s nejrůznějšími institucemi.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám