Hlavní obsah

Itálie loni ztratila Florencii

Právo, BBC, znk

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Itálie loni zaznamenala nejvíce úmrtí od konce druhé světové války. Spolu s rekordním poklesem porodnosti tak počet obyvatel Apeninského poloostrova klesl o zhruba 384 tisíc lidí, to je jako kdyby z mapy zmizela Florencie.

Foto: Flavio Lo Scalzo, Reuters

Pracovníci pohřební služby odvážejí rakev s obětí nákazy koronavirem na hřbitov v Bergamu

Článek

Podle Italského statistického úřadu (ISTAT) v roce 2020 zemřelo – nejenom v souvislosti s koronavirem – přes 746 tisíc lidí, je to nejvíce od konce druhé světové války, napsal list La Repubblica. Loni se narodilo přes 404 tisíc dětí – o 3,8 procenta méně než v předchozím roce a nejméně od sjednocení země v roce 1861.

Po úmrtí 18leté dívky omezí Itálie očkování AstraZenekou

Koronavirus

Přirozený přírůstek (rozdíl mezi počtem živě narozených a počtem zemřelých) tak za rok 2020 dosáhl negativní hodnoty 342 tisíc. Menší byl jen v rekordním roce 1918 (minus 648 tisíc), k čemuž výrazně přispěla pandemie španělské chřipky.

Nejvíce mrtvých loni zaznamenal sever, který pandemie zasáhla nejtvrději – zemřel zde více než dvojnásobek lidí než v centru a na jihu Itálie. Nejpostiženější byla Lombardie, která ve srovnání s rokem 2019 zaznamenala nárůst počtu mrtvých o 111,8 procenta.

Reklama

Výběr článků

Načítám