Hlavní obsah

Istanbul postihlo zemětřesení o síle 5,8 stupně

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Istanbul

Istanbul, turisty jedno z nejnavštěvovanějších měst, postihlo ve čtvrtek zemětřesení o síle 5,8 stupně, napsal server týdeníku Focus. Otřesy byly ve městě citelné, uvádí agentura DPA.

Foto: David Ryneš, Mapy.cz

Článek

Mnozí lidé vybíhali v panice na ulici. Ze snímků na sociálních sítích je vidět, jak byly evakuovány administrativní budovy. Také na letišti se země podle očitých svědků otřásala. V oblasti se částečně zhroutila telekomunikační síť.

Epicentrum se nacházelo v Marmarském moři západně od města, uvedli seizmologové. Již v úterý bylo v oblasti zaznamenáno slabší zemětřesení o síle 4,6 stupně.

Tragické zemětřesení postihlo oblast kolem města Izmit, nedaleko Istanbulu. Tehdy se země třásla silou 7,4 stupně a zahynulo více než 18 tisíc lidí.

Pod Istanbulem se otevře zem. Je to otázka času, varuje vědec

Evropa

Němečtí vědci na počátku letošního července varovali, že Istanbul může postihnout zemětřesení podobné, jaké postihlo před dvaceti lety město Izmit, kdy zahynulo více než 18 tisíc lidí. Odborníci pomocí podmořských přístrojů dva a půl roku měřili napětí na zlomu mezi dvěma tektonickými deskami na dně Marmarského moře. V článku, který otiskl vědecký časopis Nature Communications, uvádějí, že současné pnutí může způsobit otřesy o síle 7,1 až 7,4 stupně.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám