Hlavní obsah

Hýbání mrtvolami z Buče? Slovenská policie odhalila triky dezinformátorů

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Bratislava

Kapka na čelním skle auta či zrcadlo – to jsou optické triky, které proruským dezinformátorům pomáhají navodit dojem, že na záběrech v Buči se mrtvoly hýbou či leží na jiném místě než předtím. Upozornila na to slovenská policie.

Foto: Profimedia.cz

Otec truchlí nad mrtvým tělem svého syna, jenž se stal obětí masakru ve městě Buča.

Článek

„Prokremelská propaganda je schopná zneužívat i zavražděné lidi pro vlastní potřebu. Děje se tak nejen prostřednictvím placených trollů, závodů v šíření hoaxů se účastní i konkrétní Slováci a Slovenky,“ napsala policie na svém facebookovém profilu.

Video, které poslal ukrajinský prezident Zelenskyj Radě bezpečnosti OSN.Video: OSN

Podvodníci s fakty podle strážců zákona záměrně šíří video ve špatné kvalitě, aby to vypadalo, „že se mrtvola na ulici pohnula“. Ačkoliv se tak na první pohled opravdu může zdát, „ve skutečnosti nejde o pohyb ruky, ale o kapku na čelním skle auta“. Policie dál poukazuje na video, jež má být důkazem toho, že se mrtvola „přestěhovala“. „Efekt posunu je dán tím, že zrcadlo bylo pokřivené,“ upozornila policie.

Od Káhiry ke Kyjevu – sociální sítě jsou hybatelem řady konfliktů

Internet a PC

Zneužívají identitu skutečných lidí

Významným distributorem takovýchto dezinformací jsou facebookové profily, které mohou zneužívat identitu konkrétních osob. Dezinformátoři se snaží tímto způsobem „vyvolat informační chaos a rozdělit slovenskou společnost falešnými a manipulativními statusy“, napsali strážci zákona.

Hoaxeři tak chtějí šířit mezi lidmi myšlenku, že mrtvoly jsou jen herci, kteří inscenují divadlo pro celý svět. Dále se pak snaží prostřednictvím reakcí na sociálních sítích spáchané zločiny ospravedlňovat.

Jednu oběť z Buče poznali podle nalakovaných nehtů. Iryna toužila být známou vizážistkou

Válka na Ukrajině

Reklama

Výběr článků

Načítám