Hlavní obsah

Hrozba odchodu Visy a MasterCard ruské politiky vyděsila, tvrdí list

Právo, brw

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Případný odchod mezinárodních platebních společností Visa a MasterCard z ruského trhu jako důsledek protiruských sankcí začal znepokojovat ruské nejvyšší představitele. Podle deníku Kommersant o tom svědčí změna rétoriky premiéra Dmitrije Medvěděva.

Foto: archiv, Právo

Článek

„Přejeme si, aby společnosti Visa a MasterCard v Rusku zůstaly a fungovaly. Ale musí plnit závazky nejen k zemi, ale také ke konkrétním klientům, kteří používají jejich karty,“ uvedl.

Šance zavést vlastní platební systém, kterou v odchodu obou společností viděl prezident Vladimir Putin, je totiž podle listu velmi malá a v historicky krátké době prakticky nemožná.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Jenže Putin v reakci na západní sankce začátkem května podepsal nový zákon, který od 1. července zpřísňuje podmínky fungování obou společností v Rusku. Jejich splnění, kam patří i výstavba dvou procesních center v zemi, by obě společnosti stálo odhadem tři miliardy dolarů (60 miliard korun).

Přitom podle Kommersantu jim ruský trh přináší zisk kolem půl miliardy dolarů ročně. Za takových okolností Visa a MasterCard nebudou mít důvod zůstávat na ruském trhu, napsal list.

Reklama

Výběr článků

Načítám