Hlavní obsah

Jaké hranice mají uznané republiky na východě Ukrajiny? To vyřešíme později, říká Moskva

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Státní duma v úterý uznala dohody o přátelství, spolupráci a vzájemné pomoci se samozvanými lidovými republikami Doněckou a Luhanskou (DNR a LNR), jejichž samostatnost v pondělí večer uznal ruský prezident Vladimir Putin. Příslušné výbory ratifikaci doporučily. Jaké budou mít hranice, se má rozhodnout až po schválení, uvedla v úterý podle agentury RIA Novosti mluvčí ruského ministerstva zahraničí Marija Zacharovová.

Foto: Reuters

Ruský prezident Vladimir Putin

Článek

„Nechme naše zákonodárce, aby dnes sehráli svou roli a nechme proběhnout právní proces (ratifikaci dohody),“ odpověděla Zacharovová na otázku, jaké hranice povstaleckých republik na východě Ukrajiny vlastně Rusko uznává.

Předseda výboru Státní dumy pro záležitosti Společenství nezávislých států (SNS) Leonid Kalašnikov předpokládá, že nezávislost Doněcké a Luhanské lidové republiky bude uznána v hranicích, které byly přijaty během referenda o sebeurčení republik v roce 2014. Toto území je větší, než momentálně mají separatisté pod kontrolou.

Ruský senátor Andrej Klimov už dříve podle agentury TASS uvedl, že Moskva uzná nezávislost dvou povstaleckých republik na Donbasu v jejich současných hranicích. Luhanská a Doněcká oblast v rámci ukrajinského územního členění zahrnují větší prostor.

Čína podporuje suverenitu Ukrajiny, z nynějšího vývoje má obavy

Svět

Ratifikaci Státní dumě jednomyslně doporučily její příslušné výbory pro mezinárodní záležitosti, pro otázky Společenství nezávislých států (tvořeném částí postsovětských republik), eurasijskou integraci a vztahy s krajany.

Rusko chce propojit infrastrukturu. Stejně jako na Krymu

Smlouvy s DNR a LNR se uzavírají na deset let s automatickým prodlužováním po pěti letech. Text uvádí, že ochrana hranic DNR a LNR „se bude provádět společným úsilím smluvních stran v zájmu vlastní bezpečnosti, míru a spolupráce“. Jaká bude tato spolupráce, upraví separátní smlouva.

Obě strany si vzájemně budou uznávat vydané doklady. Rusko navíc přijme opatření, která mají zajistit chod finančních a systémů obou samozvaných republik. Propojí se energetické, dopravní a telekomunikační systémy a měla by se sjednotit daňová a legislativa. To naznačuje, že se počítá i s případnou další integrací. Stejný proces totiž probíhal i na poloostrově Krym, jenž byl nakonec Ruskem anektován.

Putin v pondělí uznal nezávislost Doněcké lidové republiky a Luhanské lidové republiky a nařídil armádě, aby v obou separatistických regionech zahájila „mírovou misi“.

Putin: Žádáme Kyjev, ať se projeví odpovědně a zabrání krveprolití, jinak ho bude mít na svědomí

Evropa

Doněcká a Luhanská oblast leží na samém východě Ukrajiny a dohromady mají zhruba 53 000 kilometrů čtverečních, což odpovídá asi 70 procentům rozlohy Česka. Proruští separatisté ovládají přibližně třetinu tohoto území. Zbytek – včetně strategicky významného přístavního města Mariupol – je pod kontrolou ukrajinských vládních sil.

Snaha obnovit SSSR, porušení mezinárodního práva, zní v reakcích na uznání republik na Donbase

Evropa

Mluvčí ruského ministerstva zahraničí v úterý také prohlásila, že Moskva je stále připravena k jednání s Washingtonem, rozhodnutí Ruska uznat nezávislost povstaleckých republik prý nemá vliv na jeho připravenost k dialogu. Podle agentury TASS tak reagovala na dotaz, zda poslední kroky Moskvy nějak dopadnou na plánované jednání ministrů zahraničí Ruska a USA.

Stanice CNN v noci na úterý uvedla, že šéf americké diplomacie plánovanou čtvrteční schůzku se svým ruským protějškem zatím nezrušil. Ministři zahraničí obou zemí plánují setkání v některé z evropských zemí; Washington pro účast svého zástupce stanovil podmínku, že Moskva do té doby na sousední zemi nezaútočí. Představitelé americké administrativy CNN řekli, že budou pozorně sledovat další kroky Ruska.

Reklama

Výběr článků

Načítám