Hlavní obsah

Hranice do Polska hlídají zesílené stráže, auta si vybírají namátkově

Právo, plk

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Hlavně nákladní auta a kamióny namátkově zastavují a kontrolují polští pohraničníci v souvislosti se zesílenou ochranou česko-polské hranice. Ta platí od pondělí kvůli třem významným mezinárodním akcím, které se v Polsku v průběhu měsíce uskuteční. Zesílené kontroly by měly skončit 3. srpna.

Zesílená ochrana polských hranic na přechod Český Těšín - CieszynVideo: Pavel Karban, Právo

 
Článek

Například na hraničním přechodu Český Těšín - Cieszyn stojí polská hraniční stráž už od rána. Dva její členové vytipovávají pomocí dalekohledu automobily vhodné ke kontrole a ty pak odklání na odstavné parkoviště. Tam podstoupí řidič běžnou prohlídku, v případě kamiónu dojde i na zběžnou kontrolu policejním psem.

„Vůbec jsem si toho nevšiml,“ přiznal se David z Frýdku-Místku, který však projel kolem polských pohraničníků bez problémů. Jeho kamarád Filip považuje krok Poláků za správný a pochopitelný. „Je to preventivní opatření. Jestli čekají nějaký větší počet lidí a osobností, tak se nedivím, že to zavedli. Jak by to vypadalo, kdyby se něco stalo? Pak by byli teprve pranýřováni,“ dodal.

Foto: Novinky

Zesílená ochrana polských hranic, přechod Český Těšín - Cieszyn

Dočasné opatření souvisí s chystanou vrcholnou schůzkou Severoatlantické aliance, Světovými dny mládeže a návštěvou papeže Františka. Kontroly jsou zesílené nejen na hranicích s Českem, ale i s Německem, Litvou, Slovenskem a také v přístavech a na letištích.

Podle českého ministerstva zahraničních věcí lze česko-polskou hranici překračovat pouze na určených přechodech. Jejich seznam je na webu ministerstva. Překročení hranice v místě, které není v seznamu, mohou polští policisté či pohraniční stráž pokutovat až 500 zlotými (cca 3 100 korun).

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám