Hlavní obsah

Hon na teroristy z Paříže: Belgičani už vědí, koho hledají

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Brusel

Belgičtí vyšetřovatelé po měsících pátrání zjistili totožnost dalšího muže spojovaného s teroristickými útoky v Paříži z loňského listopadu. Dosud znali jen jeho falešné jméno. Čtyřiadvacetiletý Najim Laachraoui nicméně policii stále uniká, stejně jako ještě jeden muž spojovaný s atentátníky z Paříže.

Foto: AP

Belgičtí policisté v Bruselu během pátečního zátahu na teroristu Salaha Abdeslama

Článek

Policie věděla, že Soufiane Kayal není pravé jméno podezřelého, na něhož vydala zatykač nejpozději v prosinci. Nyní se jeho totožnost dozvěděli na základě biologických stop z bytů využívaných islamisty z Bruselu.

„Vyšetřování ukázalo, že Soufiane Kayal může být identifikován jako Najim Laachraoui, narozený 18. května 1991,“ oznámila podle BBC v pondělí belgická prokuratura.

Policie ho identifikovala na základě stop DNA v bytech ve městě Auvelais a v bruselské čtvrti Schaerbeek.

Dvě cesty do Maďarska

Laachraoui podle prokuratury bojoval v Sýrii. Odjel tam v únoru 2013.

Laachraoui alias Kayal je jedním ze dvou mužů, které CNN dříve označila za ty, kdo po telefonu řídili teroristy v Paříži. Druhým z dvojice byl Samir Bouzid, o němž se nově vyšetřovatelé domnívají, že to je Alžířan Mohamed Ben Caïd, kterého zastřelila policie minulé pondělí v Bruselu. [celá zpráva]

Policie také uvedla, že oba muži cestovali s osmým teroristou z Paříže Salahem Abdeslamem loni v září do Maďarska, a to hned dvakrát.

Na útěku jsou dva

Laachraoui není jediným, po kom Belgičané v souvislosti s terorem v Paříži dále pátrají. Na útěku je ještě Mohamed Abrini, jehož zachytily bezpečnostní kamery dva dny před útoky ve francouzské metropoli po boku Abdeslama.

Známí útočníci z Paříže a jejich komplici

Abdelhamid Abaaoud

Foto: Handout, Reuters

Nedatovaná fotografie Abdelhamida Abaaouda publikovaná v islamistickém časopise Dabiq

Policisté ho podle informací rádia RTL identifikovali jako hlavu teroristické buňky, jež útoky v Paříži zosnovala. 

Ahmad Al Mohammad

Otisky prstů potvrdily, že byl Mohammad v říjnu zaregistrován na řeckém ostrově Leros, kde požádal o azyl. Použil při tom falešný syrský pas.

Samy Amimour

Stopy po jeho aktivitách zavedly vyšetřovatele na předměstí Bobigny, na severovýchodní části metropolitní oblasti Paříže. Policie zadržela i tři jeho příbuzné.

Salah Abdeslam

Foto: francouzská policie

Francouzská policie po 26letém Salahu Abdeslamovi stále bezvýsledně pátrá.

Salah Abdeslam je bruselský rodák, jenž v Belgii vypůjčil černý Volkswagen Polo - jedno ze dvou aut, v němž teroristé přijeli do Paříže. Belgická policie ho zadržela na bruselském předměstí Molenbeek.

Další jména

Policie zveřejnila ještě další jména: Omar Ismail Mostefai, jeho identita byla známa jako první, Bilal Hadafi a bratři Salaha Abeslama Ibrahím a Muhammed.

Další podrobnosti o útočnících čtěte ZDE.

K útokům v Paříži z loňského listopadu se přihlásil Islámský stát. Teroristé povraždili 130 lidí.

Reklama

Související články

Terorista Abdeslam odmítá vydání do Francie

Salah Abdeslam, hledaný terorista z Paříže, který byl v sobotu propuštěn z nemocnice, se brání vydání do Francie. Uvedla to agentura AFP, podle níž zatím...

Výběr článků

Načítám