Hlavní obsah

Hlasování o ukrajinské vládě se úspěšně zopakovalo, Jaceňuk zůstává

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Kyjev
Aktualizováno

Ukrajinský parlament schválil složení nové vlády vedené staronovým premiérem Arsenijem Jaceňukem. Informovala o tom agentura Reuters. Hlasovalo se ale dvakrát.

Foto: Efrem Lukatsky, ČTK/AP

Julija Tymošenková spolu s členy své strany Otčina stojí při zasedání parlamentu

Článek

Jaceňukův kabinet napoprvé podpořilo 229 poslanců, což je o tři víc, než bylo ve 450členném zákonodárném sboru nutné minimum. Předseda parlamentu Volodymyr Hrojsman po hlasování překvapivě oznámil, že večer se bude hlasovat ještě ve druhém kole. V tom vládu podpořilo 288 poslanců.

Ve funkcích setrvají na návrh prezidenta Petra Porošenka ministr obrany Stepan Poltorak a ministr zahraničí Pavlo Klimkin.

Porošenko do vlády navrhl i tři zahraniční experty, kterým ještě před hlasováním parlamentu udělil občanství, aby tak usnadnil jejich účast v Jaceňukově kabinet.

Do čela ministerstva financí Porošenko navrhl Američanku ukrajinského původu Nataliji Jareskovou, která na Ukrajině žije už 20 let. Litevce Ajvarase Abramavičuse, který v zemi žije deset let, prezident vybral na post ministra hospodářství. Třetím cizincem ve vládě má být Gruzínec Alexandr Kvitašvili, jenž zaujme křeslo ministra zdravotnictví.

Čtyřicetiletý Jaceňuk bude mít ve vládě čtyři vicepremiéry, kteří budou zastupovat vítěznou stranu Blok Petra Porošenka (BPP), jeho vlastní Lidovou frontu a populistickou Radikální stranu. Šéf parlamentní frakce BPP Jurij Lucenko označil kabinet za "vládu technokratů", podle Jaceňuka byla ministerská křesla rozdělena nikoli podle partajních kvót, ale na základě politické odpovědnosti. Poslanci proruského Opozičního bloku na protest proti schvalování nové vlády dvakrát sněmovnu opustili.

Reklama

Výběr článků

Načítám