Hlavní obsah

Gruzie přiznala použití izraelských kazetových bomb v Jižní Osetii

Novinky, aš, Novinky, Guardian, AFP

Gruzie v pondělí přiznala, že v konfliktu v Jižní Osetii použila kazetové bomby. Připustila to poté, co humanitární organizace Human Rights Watch (HRW) uvedla, že má nezvratné důkazy o použití izraelských kazetových bomb ze strany Gruzínů. Stejný druh munice určené proti živé síle nepřítele použili Rusové, jak uvedla už v srpnu HRW.

Článek

Organizace Human Rights Watch v pondělí oznámila, že dostala dopis od gruzínského ministerstva obrany, které přiznalo použití tohoto druhu munice. Kazetové bomby M85 použila Gruzie v oblasti okolo tunelu Roki, který spojuje Jižní Osetii s Ruskem a jímž putovaly do Gruzie ruské jednotky, uvedlo ministerstvo.

Podle odbornice HRW na kazetové bomby Bonnie Dochertyové Gruzie neoficiálně připustila použití této munice o víkendu hned v několika oblastech.

Stejný typ těchto bomb vyrobených v Izrael před dvěma lety použil Izrae při válce s Hizballáhem. Po zahájení gruzínské operace v Jižní Osetii Izrael oznámil, že přestane dodávat některé zbraně do Gruzie.

Kazetové bomby použili i Rusové

Kazetové bomby užila podle HRW i protistrana. Rusko obvinila z jejich použití už 15. srpna. Kazetové bomby shozené z ruských bitevníků na města Ruisi a Gori si 12 srpna vyžádaly nejméně 11 mrtvých z řad civilistů.

HRW usiluje o zákaz tohoto typu munice, která je určena prioritně proti živé síle nepřítele. Každá bomba obsahuje submunici většinou v podobě malých kuliček, nebo šrapnelů se střepinami, takže zasahuje lidi na velké ploše s vysokým účinkem.

Panují obavy, že by kazetové bomby mohly v řadě oblastí způsobit stejné problémy jako miny, protože mnohé nevybuchly při dopadu. Za zvlášť zrádné jsou považovány kazetové bomby s časovači, které vybuchují později.

V květnu přes sto zemí na konferenci v Irsku předběžně souhlasilo se zákazem těchto zbraní. Rusko ani Gruzie se však jednání nezúčastnilo stejně jako velcí výrobci a uživatelé těchto zbraní Čína, USA, Izrael Indie a Pákistán. Jejich zákaz odmítají.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám