Hlavní obsah

Gorbačov plánoval převrat v NDR

Novinky, Tomáš Reiner

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Berlín

Sovětská tajná služba KGB v posledních letech studené války plánovala svržení východoněmeckého vůdce Ericha Honeckera. Podnět k přípravě akce dal tehdejší prezident SSSR Michail Gorbačov. Uvedl to list Berliner Morgenspost.

Článek

Podle deníku chtěl Gorbačov po KGB Honeckerovo odstranění v roce 1987, tedy dva roky před pádem Berlínské zdi, jenž předznamenal sjednocení obou německých republik. Honeckera měl nahradit Gorbačovův sympatizant Hans Modrow. Ten nakonec v čele NDR skutečně stanul, ale až po nepokojích v roce 1989 a navíc nakrátko.

Gorbačovovy záměry německému listu potvrdil jeho bývalý poradce Valentin Falin. Do plánů byl prý zasvěcen i velitel východoněmecké tajné služby Stasi Markus Wolf, který v únoru 1987 svůj post náhle opustil. Tvrdil tehdy, že se chce stát spisovatelem. Podle někdejšího komunistického činitele Gűntera Schabowského však v součinnosti s Modrowem a druhým mužem KGB Dmitrijem Kručkovem pracoval na scénáři převratu.

Modrow potvrdil, že se setkání s Kručkovem uskutečnilo, nepamatuje si ale, že by se o nějakém převratu hovořilo.

Modrow narozdíl od Honeckera podporoval Gobačovovu politiku glasnosti usilující o otevřenější vládnutí a snížení míry korupce ve státním aparátu.

Reklama

Výběr článků

Načítám