Hlavní obsah

Gašparovič vyvolal v Bosně skandál, přirovnal ji k Československu po rozdělení

– Banja Luka / Bratislava
Právo, Ivan Vilček (Bratislava)

Slovenský prezident Ivan Gašparovič vyvolal při své středeční návštěvě srbské oblasti federativní Bosny a Hercegoviny diplomatický skandál. Vztahy dvou entit, které tvoří stát - Republiky srbské a Federace Bosny a Hercegoviny - přirovnal ke vztahům České republiky a Slovenska po rozdělení Československa.

Foto: Reuters

Ivan Gašparovič

Článek

„Republika srbská a Bosna a Hercegovina je jako Slovensko a Česko. V mnohém jsou si podobné,“ řekl slovenský prezident. Gašparovič tato slova pronesl v centru Republiky srbské Banja Luce po jednání s prezidentem Republiky Miloradem Dodikem. Bosenská média to okamžitě označila za skandál. Proti slovům slovenského prezidenta se ohradili také bosenští intelektuálové.

V Bosně a Hercegovině velmi citlivě vnímají, že jsou jednotným státem, jehož součástí je také Republika srbská. Slova hlavy státu musel vysvětlovat slovenský velvyslanec.

Kancelář slovenského prezidenta tvrdí, že Gašparovičova slova byla špatně interpretována a byla vytržena z kontextu. „Mluvě o vztazích Republiky srbské v rámci Bosny a Hercegoviny zdůraznil osobitý význam metody pozitivního dialogu a permanentní komunikace při hledání kompromisů jako řešení sporných otázek,“ snažil se vysvětlit Gašparovičova slova jeho mluvčí Marek Trubač. Jako příklad této komunikace uvedl podle mluvčího prezident dobré vztahy Slovenské a České republiky po rozpadu ČSFR. Ten byl ovšem před dvaceti lety poklidný, zatímco rozpad Jugoslávie provázel krvavý konflikt.

Republika srbská je jedna ze dvou politických částí Bosny a Hercegoviny. Její odtržení by bylo v rozporu s ústavou země a v rozporu s dohodou, která ukončila občanskou válku. Druhou část země tvoří Federace Bosny a Hercegoviny, ve které žijí Bosňáci a Chorvaté. Ti vytvořili unii už za války po rozpadu Jugoslávie.

Obě entity mají i své vlastní vlajku, znak a parlament i ministerstva. Opakovaně se objevují obavy, že se může Republika srbská odtrhnout a připojit k Bělehradu.

Reklama

Výběr článků

Načítám