Hlavní obsah

Gašparovič pověřil Fica sestavením vlády, šanci má do příští středy

Právo, Ivan Vilček (Bratislava)

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Bratislava

Slovenský prezident Ivan Gašparovič v pondělí pověřil sestavením vlády předsedu vítězné strany Smer-sociální demokracie Roberta Fica. Pokud se Ficovi nepodaří sestavit vládu do příští středy, pověření vrátí. Fico volby jednoznačně vyhrál, když získal 35 procent hlasů, ale nemá koaličního partnera.

Foto: Marián Peiger, ČTK

Slovenský prezident Ivan Gašparovič (vpravo) pověřil předsedu Smeru-sociální demokracie Roberta Fica sestavením vlády.

Článek

Doposud byl Fico v koalici se Slovenskou národní stranou Jána Sloty a Lidovou stranou HZDS Vladimíra Mečiara. Slota získal podporu jen pěti procent Slováků a Mečiar se do parlamentu vůbec nedostal. Pravicová opozice jednotně odmítá jít s Ficem do vlády.

Podle Gašparoviče by však bylo nespravedlivé, kdyby vítěz voleb nedostal šanci k sestavení vlády. „Nebylo by správné, kdyby předseda strany, která získala největší podporu voličů, nedostal pověření,“ uvedl Gašparovič.

Fico pověření přijal s tím, že do příští středy se pokusí sestavit vládu. Zdůraznil, že učiní vše, aby na Slovensku byla vytvořena silná a stabilní vláda. „Nebudeme nic násilně prodlužovat. Pokud moje snaha ztroskotá, odejdeme do opozice,“ uvedl.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám