Hlavní obsah

Gang prodával Pákistáncům dívky z východního Slovenska

– Bratislava
Právo, Ivan Vilček (Bratislava)

Čtyři Slováci z Trebišova na východním Slovensku byli obviněni z toho, že obchodovali s lidmi. Do Velké Británie údajně dostali nejméně tucet žen ze Slovenska, které nutili k poskytování sexuálních služeb nebo je prodávali Pákistáncům, aby ti pak mohli snáze získat trvalý pobyt v EU.

Foto: Ivan Vilček, Právo

Slovenská policie. Ilustrační foto

Článek

Členy gangu byli čtyři Slováci a jeden občan Nepálu. „Organizovaná skupina měla páchat trestnou činnost na území Slovenské republiky, Anglie a Skotska. Tyto země vytvořily společný mezinárodní vyšetřovací tým,“ řekla ve středu Novinkám mluvčí slovenského policejního prezidia Denisa Baloghová.

Skupinu policisté dopadli při akci s krycím názvem Synapsis, které se uskutečnila 9. února ve Skotsku a 13. února na Slovensku.

„Akce byla zaměřená na zadržení členů organizované skupiny pachatelů zločinu obchodování s lidmi,“ uvedla mluvčí. „Hrozí jim trest odnětí svobody od sedmi do dvanácti let,“ dodala Baloghová.

Lákali ženy na peníze a dobrý život

Občané Slovenské republiky měli pod příslibem vysokého výdělku a dobrého života v zahraničí obalamutit v Košickém kraji mladé ženy ve věku od 19 do 24 let.

„Policie dosud prokázala, že zlákali a přepravili nejméně 12 žen z okresu Trebišov. Zabezpečili jim dopravu do Anglie a do Skotska. Členové organizované skupiny poté nutili ženy k poskytování sexuálních služeb především občanům Pákistánu nebo měly být prodávány Pákistáncům jako nevěsty,“ konstatovala Baloghová.

Pákistánci si Slovenky kupovali za 2000 až 5000 liber (63 až 160 tisíc korun). Po sňatku s občankou Evropské unie pak mohli požádat o povolení pobytu na území unie za účelem slučování rodiny.

Mezi Slovenkami byly také matky nezletilých dětí, vdané ženy a dokonce i jedna těhotná žena. Ta ve Skotsku porodila a údajně byla donucena zapsat do rodného listu Pákistánce jako otce dítěte.

Reklama

Výběr článků

Načítám