Hlavní obsah

Fritzlova žena se odstěhovala z domu hrůzy

Právo, DPA, kov

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

AMSTETTEN

Rosemarie Fritzlová (69) se o víkendu odstěhovala z domu hrůzy v Amstettenu, kde její muž Josef (70) po 24 let věznil ve sklepě dceru Elisabeth (42). Zplodil sní sedm dětí. O přestěhování Fritzlové informovala rakouská média s tím, že dům zůstává nadále policií zapečetěn.

Foto: Ondřej Lazar Krynek (koláž s použitím Reuters a Profimedia), Novinky

Článek

Rosemarie už se přestěhovala poté, co opustila Zemskou kliniku Mauer. U Lince si pronajala byt, který platí ze státní podpory ve výši 400 eur (necelých 10 000 korun).

Rosemarie už se přestěhovala poté, co opustila Zemskou kliniku Mauer. U Lince si pronajala byt, který platí ze státní podpory ve výši 400 eur (necelých 10 000 korun).

Podle sousedů šlo stěhování rychle. Za pomoci příbuzných Rosemarie naložila své osobní věci včetně oblečení a ložního prádla do osobního vozu s přívěsem a gauč, komodu, skříň a další nábytek odvezl malý náklaďák.

„Daří se mi dobře,“ řekla prý s kamennou tváří známým a odjela.

:.Plán sklepení Fritzlova domufoto: Právo

„Sklep, v němž Elisabeth otec po léta věznil, má být zasypán. Nikdo z rodiny se přirozeně nechce do domu vrátit,“ řekl advokát obětí Christoph Herbst.

„Zlomená Rosemarie chce začít nový život, ale zatím jí to není dopřáno,“ napsal rakouský list Österreich. Poté co nevycházela na klinice zrovna nejlépe s dcerou, přišla další rána – policie našla deník, z něhož vyplývá, že Fritzl zřejmě znásilnil i švagrovou. Rosemarie se s ním chce rozvést, jakmile skončí proces, a vzít si zpět své dívčí jméno.

Soud začne v listopadu

Proces s Fritzlem má začít v listopadu. Soudu budou předložena stanoviska odborníků k jeho psychickému stavu a k technickým detailům kolem sklepa. Především musí být objasněno, zda byl Fritzl schopen sám vybudovat sklep a jeho bezpečnostní zařízení, nebo zda mu někdo pomáhal.

Posudek lékařů musí objasnit, co se stalo se sedmým dítětem, jež se z incestu narodilo a které mělo krátce po narození ve sklepě zemřít. Pokud ho mohl zachránit lékařský zákrok, hrozí Fritzlovi rozšíření žaloby o vraždu. Zatím je obžaloba postavena na omezování osobní svobody, nátlaku, krvesmilstvu a několikanásobném znásilnění, která však bude obtížné prokázat. Děti odmítají proti otci vypovídat.

Reklama

Související témata:

Související články

Fritzlova dcera se probudila z kómatu

Devatenáctiletá dcera Josefa Fritzla Kerstin se po sedmi týdnech probudila z kómatu. Od přístrojů, které ji udržovaly v umělém spánku, ji odpojili lékaři....

Výběr článků

Načítám