Hlavní obsah

Fritzl plánoval věznění dcery, už když jí bylo 12 let

VÍDEŇ/AMSTETTEN

Josef Fritzl, který uplynulých 24 let věznil a zneužíval svou dceru ve sklepním úkrytu pod svým domem v Amstettenu, svůj čin evidentně plánoval dlouho dopředu. Oznámil to v pondělí šéf dolnorakouských kriminalistů Franz Polzer na tiskové konferenci v Amstettenu.

Článek

Vyšetřovatelé podle něj zjistili, že podstatné části podzemní skrýše byly vybudovány již v letech 1978 až 1983 při celkové rekonstrukci a přístavbě domu. Dcera Elisabeth byla v úkrytu vězněna od roku 1984, kdy jí bylo 18 let.

Fritzl ale úkryt průběžně zdokonaloval a zároveň stále pečlivěji zabezpečoval. K vlastnímu vchodu do skrýše bylo nutné projít pěti jinými sklepními místnostmi, z nichž všechny byly zamčené a klíče měl jen pachatel. Následovaly dvojité bezpečnostní dveře, které byly navíc zajištěny elektronicky.

Nalezena další místnost

V pondělí policie oznámila, že mezi vlastním bunkrem a dalšími sklepními prostory nechal Fritzl zřídit ještě jakousi „nárazníkovou“ místnost. Do ní nesměly ani dcera s dětmi, ani osoby, které jinak mohly do suterénu chodit, například manželka Rosemarie kvůli pračce.

Nárazníkovou místnost dělily jak od bunkru tak od ostatního suterénu elektronicky ovládané železobetonové dveře, jež Fritzl nechal do domu zabudovat počátkem 80. let. Ty, které spojovaly bunkr a zmíněnou místnost, vážily 300 kilogramů a s jejich instalací majiteli domu tehdy pomáhali jugoslávští gastarbeitři. Byly navíc maskovány dřevěným regálem, takže při vstupu do nárazníkového prostoru nebylo na první pohled vidět, že se za místností nachází ještě něco dalšího.

:. Plán sklepení Fritzlova domufoto: Právo

Uvězněné oběti tak neměly nejmenší šanci přivolat pomoc. Tím méně, že Fritzlova skrýš leží tři metry pod zemí a mimo půdorys domu - pod zahradou.

Místnosti v bunkru sahaly do výšky jen 1,70 metru, ačkoli byly původně projektovány na 2,20 metru jako ostatní sklepní prostory. Dveře mezi skrýší a nárazníkovou místností měří na výšku dokonce jen 1,20 metru. Bunkr nechal elektrotechnik Fritzl vybudovat na základě stavebního povolení od městských úřadů v Amstettenu, přičemž k tomu využil i státní dotaci.

Bunkr čítá celkem čtyři místnosti jdoucí paralelně za sebou. Hned za dveřmi byl jakýsi skladovací prostor pro zásoby a pračka. Následuje úzká chodbička (šířka 60 centimetrů), která vede do místnosti, která sloužila jako koupelna, toaleta a kuchyňka. Teprve za dalším úzkým průchodem byly dvě ložnice (první jako průchozí a s televizí), z nichž každá měla dvě postele.

Členové rodiny se učí spolu žít

Všem členům rodiny se daří dobře kromě 19leté Kerstin, jejíž přeprava do nemocnice vedla nakonec k prozrazení celého případu. Její zdravotní stav zůstává vážný, i když se zlepšil. Kerstin má dýchací potíže a je napojena na přístroje.

Čtveřice, která byla po celou dobu uzavřena ve sklepě, trpěla zejména nedostatkem vitamínů, citlivostí na světlo a prostorovou dezorientací.

Členové rodiny jsou nyní pod dohledem psychologů a učí se spolu žít. Mezi Fritzlovou ženou Rosemarie a vězněnou dcerou Elisabeth se prý rychle vytvořil velmi dobrý vztah.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám