Hlavní obsah

Francouzští záchranáři v Alpách horečnatě pátrají po posádce zřícené stíhačky

Paříž

Francouzští záchranáři v alpské oblasti na východě země už druhým dnem pátrají po dvou členech posádky zmizelého vojenského letounu Mirage 2000-D, který se zřítil v horách. Vrak stroje byl nalezen poblíž Mignovillard nedaleko švýcarské hranice. Posádka je nezvěstná, záchranáři ale věří, že dvojice může být naživu. Informovala o tom stanice BBC.

Mirage 2000-D francouzské armády. Ilustrační foto

Článek

„Doufáme, že je najdeme živé. V tuto chvíli jsou považováni za nezvěstné,“ řekl novinářům mluvčí francouzského letectva Cyrille Duvivier.

Stíhačka zmizela z obrazovek radarů ve středu okolo 11. hodiny během nácviku bojové situace v nízké výšce. Stalo se tak krátce poté, co stroj odstartoval ze základny Nancy-Ochey mezi městy Mety a Dijon. Vrak byl posléze nalezen v horách, v nadmořské výšce přibližně tisíc metrů.

Podle místního listu L'Est Républicain jsou části letounu rozesety na území o rozloze několika hektarů. Na místě byl podle zpráv médií nalezen padák, mluvčí letectva ale informoval, že v tuto chvíli není jasné, zda jde o brzdicí padák letounu, nebo padák jednoho z členů posádky. Signál o tom, že by se pilot a navigátor katapultovali, letová kontrola nezaznamenala.

Pátrací akci komplikuje počasí. Oblast v uplynulých dnech zasypal sníh.

Reklama

Výběr článků

Načítám