Hlavní obsah

Francouzský soud poslal do vězení nezletilé, plánovali útoky

– Paříž

Francouzský soud poslal tři nezletilé mladíky na půl roku až 18 měsíců do vězení za plánování teroristických útoků, napsala agentura AFP. Všechny prozradila elektronická komunikace s francouzským náborářem teroristické organizace Islámský stát (IS) Rachidem Kassimem, který mezitím zřejmě zahynul při náletu v Sýrii.

Foto: Profimedia.cz

Vyšetřovatelé podezřívají mladíky z napojení na člena Islámského státu Rachida Kassima (na snímku)

Článek

Policie zadržela mladíky v průběhu loňského roku, když jim bylo 14 až 15 let. Podle rozsudku z minulého týdne čelí nejmladší z nich kromě půlročního trestu odnětí svobody nepodmíněně ještě podmíněnému trestu jednoho roku vězení. Mladík, který byl nejvíce náchylný spáchat teroristický čin, dostal kromě 18 měsíců vězení ještě dva a půl roku podmíněně. Všichni se mají po skončení trestu ještě podrobit přísné převýchově.

Prokuratura, která pro mladíky požadovala tvrdší tresty, zvažuje proti rozsudku odvolání.

Mladíci, kterým hrozilo až 15 let vězení, se u soudu přiznali, že byli v kontaktu prostřednictvím šifrované elektronické komunikace s Kassimem. Tvrdí ale, že nic konkrétního nechystali. Nicméně jejich styky s Kassimem francouzské úřady nevzaly na lehkou váhu.

Islamista je podezřelý, že dal podnět k vraždě policisty a jeho partnerky, spáchané loni v červnu v Magnanville u Paříže. Z jeho podnětu byl údajně loni v červenci podřezán i pětaosmdesátiletý kněz v kostele v Saint-Etienne-du-Rouvray. Kassim prý také řídil komando tří žen, dopadené na počátku loňského září po odhalení auta s plynovými bombami v Paříži.

Reklama

Výběr článků

Načítám