Hlavní obsah

Francouzská policie objevila v letadle tunu kokainu za miliardy korun

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Více než tunu kokainu za v přepočtu více než pět miliard korun zadržela v pátek francouzská policie v letadle z Venezuely. Droga se našla ve třech desítkách zavazadel, která nepatřila žádnému z cestujících, oznámil v sobotu večer francouzský ministr vnitra Manuel Valls. Ve vazbě skončilo několik osob.

Foto: Celní správa

Ilustrační foto

Článek

Ministr na tiskové konferenci, o níž informovala agentura AFP, vysvětlil, že jde o výsledek několikatýdenního vyšetřování, na němž se podíleli španělští, britští a nizozemští policisté.

Zajistit se podařilo 1,3 tuny kokainu, což je podle něj množství, které by mělo na černém trhu hodnotu kolem 200 miliónů eur (5,16 miliardy korun).

Drogu policie zajistila v letounu letícím na trase Caracas-Paříž po jeho přistání na letišti Roissy. Francouzská strana neupřesnila, kdy se tak stalo, ale podle AFP venezulské úřady sdělily, že to bylo v pátek.

Podle Vallse policisté vzali v uplynulých 24 hodinách do vazby "několik členů zločinecké organizace". O kolik lidí se jedná, ale neprozradil.

Dlouhodobá akce

AFP s odvoláním na dobře informovaný zdroj napsala, že na případu se pracuje již několik týdnů. Odhalení obrovské zásilky kokainu tudíž nebylo výsledkem pouhé celní kontroly.

Venezuela je podle OSN zemí, kde se drogy neprodukují, ale stále častěji ji využívají obchodníci s narkotiky. V roce 2012 tam policie zabavila 45 tun drog, poznamenala AFP s odvoláním na oficiální statistiky.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám