Hlavní obsah

Francouzi už začali demonstrovat proti stávkujícím dopravákům

PAŔÍŽ

Francouzům dochází trpělivost se železničáři a zaměstnanci pařížské městské dopravy, kteří už pátým dnem demonstrují za zachování výhody dřívějšího odchodu do důchodu. V Paříži se v neděli konala demonstrace, na kterou dorazily tisíce nespokojených uživatelů veřejné dopravy. Přinejmenším na železnici bude ale stávka pokračovat ještě aspoň 24 hodin.

Článek

O pokračování stávky rozhodlo v neděli v podvečer šest odborových svazů, které se na její organizaci podílí.

Provoz na železnicích včetně pařížských příměstských vlaků a v pařížské městské dopravě byl dnes opět omezen asi na pětinu normálu. Většina linek metra nejezdila vůbec, několik jen sporadicky, plný provoz byl jen na té, která je plně automatizována. Stále nebylo spojení příměstskými vlaky na letiště v Roissy a v Orly.

"Do práce!" volali rozzlobení Pařížané

Na náměstí Republiky se odpoledne navzdory velké zimě sešlo k protestu proti stávce podle policie nejméně 6500 a podle organizátorů přes 10 000 lidí. "Metro, do práce," volali.

Mezi účastníky byli i studenti blízcí pravici, kteří kritizovali snahy radikální studentské menšiny blokovat fakulty na protest proti nedávno přijatému zákonu o vysokých školách. Tyto protesty zachvátily už přes čtyřicet z celkových 85 univerzit. Účastníci demonstrace nesli transparent s nápisem "Stop blokujícím a jejich fašistickým metodám". Rovné podmínky pro všechny se doprávákům nelíbí

Plán důchodové reformy, který odmítají dopraváci, předpokládá, že dopraváci, energetici a zaměstnanci několika málo dalších kategorií přijdou o možnost dosáhnout plné penze už po odpracování 37,5 roku a budou na to musit pracovat čtyřicet let jako ostatní. Výhoda byla kdysi zdůvodněna obtížností práce zmíněných kategorií.

Nový prezident Nicolas Sarkozy ale už před volbami slíbil změnu s poukazem na to, že za dnešních podmínek jsou tato privilegia neopodstatněná. Jeho záměr podle průzkumů podporuje asi 70 procent Francouzů; stejný počet dotázaných nynější stávku odmítá a považuje ji za egoistickou.

Reklama

Související témata:

Související články

Francii ochromila obří stávka kvůli reformě

Čtvrteční stávka francouzských zaměstnanců veřejné dopravy proti připravované penzijní reformě nejvíce zasáhla celostátní železniční a pařížskou městskou...

Ve Francii i Německu se zastavily vlaky

Ve Francii stávkují od úterka železničáři na protest proti chystané reformě penzí, kvůli níž mají ztratit právo odcházet do důchodu dřív než většina ostatních...

Výběr článků

Načítám