Hlavní obsah

Francouzi se po teroru v Paříži ve velkém hlásí do armády

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Paříž

Francouzská armáda po teroristických útocích v Paříži zaznamenala velký nárůst přihlášek do svých řad. Denně přes internet podá přihlášku, anebo se o ni zajímá 1500 lidí. To je trojnásobně více než před útoky, uvedl deník Le Monde.

Foto: Charles Platiau, Reuters

Francouzští vojáci hlídkují před katedrálou Notre Dame v Paříži.

Článek

„Jsem ohromen. Je to naprosto bezprecedentní fenomén,“ přiznal listu plukovník Erid de Lapresle, který vede náborové oddělení armády. Pět přijímacích středisek nyní podle něj nezvládá žádosti vyřizovat. Armáda však letos potřebuje 15 000 nových rekrutů a zhruba 16 000 dalších v příštím roce.

Francouzský prezident François Hollande s posílením bezpečnostních složek počítá. Hollande už po teroristických útocích v Paříži zkraje roku částečně odvolal plánované škrty v armádním rozpočtu a nyní je zrušil úplně.

Počet žádostí o přijetí do armády prudce vzrostl už po lednových útocích včetně vražd v redakci Charlie Hebdo - ze zhruba 130 na 500.

Francouzská armáda měla v loňském roce okolo 115 000 vojáků, z nichž zhruba 3000 byly nasazeny v Africe.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám