Hlavní obsah

Francouz dostal pokutu téměř 13 tisíc za to, že synovi naplácal na holou

Limoges (Francie)

Otci, který svému devítiletému synovi naplácal na holý zadek, vyměřil francouzský soud pokutu 500 eur, tedy zhruba 12 800 korun. Podle tribunálu šlo o násilný a ponižující čin, napsal v úterý web francouzské rozhlasové stanice France Info. Francouzský trestní zákoník zakazuje násilí na nezletilých osobách. Viníkům hrozí až tříleté vězení a pokuta 45 000 eur.

Foto: Profimedia.cz

Článek

Zákon ale výslovně do tohoto násilí nezahrnuje plácání na zadek, jak je tomu v mnohých jiných evropských zemích. Podle France Info rozhodlo o rozsudku to, že otec synka svlékl.

"Je to násilí, a to umocněné ponížením, kterým pro devítileté dítě bylo to, že mělo při bití odhalený zadek," vysvětlila předsedkyně tribunálu v Limoges na středozápadu Francie Estelle Lamotteová-Genetová.

Kromě pokuty musí otec zaplatit ještě 150 eur jako morální odškodné synově matce, se kterou nežije. Otec se proti rozsudku neodvolal.

Výprask ve Francii zatím nezakázali

Organizace na ochranu dětí a někteří zákonodárci se v posledních letech snaží prosadit ve Francii zákon zakazující tělesné trestání dětí včetně plácání na zadek, jak je tomu například v Německu. Potřebnou podporu v parlamentu ale zatím nezískali. Podle průzkumů je většina francouzských rodičů proti podobnému zákonu. Téměř 90 procent z nich v roce 2007 přiznalo, že již svým dětem někdy na zadek naplácali.

Z americké studie v roce 2001 vyplynulo, že občasný mírný výprask nemá dlouhodobé škodlivé účinky na dětský emocionální a sociální vývoj. Americká psycholožka Diana Baumrindová s kolegy zkoumala více než 100 rodin a zjistila, že z dětí, které jsou příležitostně trestány naplácáním na zadek, mohou vyrůst šťastní a spokojení dospělí.

Anketa

Je podle vás výprask na holou nepřípustným trestem pro dítě?
Ano
8,9 %
Ne
91,1 %
Celkem hlasovalo 3735 čtenářů.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám