Hlavní obsah

Francii čeká dopravní chaos. Generální stávku pocítí především Paříž

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Francie

Francii čeká od čtvrtka dopravní chaos kvůli generální stávce. Na neomezenou dobu hodlají přerušit práci zaměstnanci pařížského podniku RATP (autobusy MHD), železnic, kamionové dopravy i letecké společnosti Air France. Několik odborových svazů spojilo své síly kvůli chystané a mimořádně nepopulární důchodové reformě, uvedla agentura DPA.

Foto: Eric Gaillard, Reuters

Francii čeká ve čtvrtek 5. prosince generální stávka.

Článek

Celé Francii na „černý čtvrtek“ hrozí dopravní chaos. Nevyjede zhruba 90 procent všech rychlovlaků TGV, oznámil státní železniční dopravce SNCF. Od čtvrtka nejméně do neděle si cestující nebudou moci koupit ani žádné jízdenky.

Regionální železniční doprava by mohla být narušena už od středečního večera. Kvůli stávce Air France byl zrušen i jeden čtvrteční zpáteční let mezi Prahou a Paříží.

Policejní nařízení v metropoli

Na komplikace by se měli připravit i pasažéři letecké společnosti Air France. Zrušeno bude zhruba 20 procent letů, informovala agentura AFP s odvoláním na francouzský úřad civilního letectví.

Foto: Stephane Mahe, Reuters

Odborové svazy oznámily generální stávku ve Francii na 5. prosince.

Stávky mají dolehnout obzvlášť na Paříž. Uzavřené zůstanou některé linky metra. Policejní prefektura nařídila uzavření obchodů a restaurací podél trasy plánovaných protestních průvodů a počítá i s výtržnostmi.

Nechceme umírat. Francouzskou železnici postihla nečekaná stávka zaměstnanců

Ekonomika

Očekává se, že lidé více vyjedou vlastními auty. Francouzské deníky doporučují využít kolo. V Paříži funguje systém sdílení kol od roku 2007.

Do stávky se zapojí také zaměstnanci nemocnic, policie, škol, hasiči a popeláři. Po celé Francii by mělo být otevřeno jen čtyřicet procent škol, zjistila DPA.

Zúčastní se i „žluté vesty“

Hlavním důvodem generální stávky je nejdůležitější sociální reforma, kterou chce do konce svého funkčního období v roce 2022 uskutečnit prezident Emmanuel Macron. Nový systém má být zaveden od roku 2025 a má ukončit roztříštěnost na jednotlivé důchodové systémy pro určité profesní skupiny. Zaměstnancům kromě toho hrozí, že budou muset pracovat do pozdějšího věku.

Pochod hněvu v Paříži. Policisté protestovali proti Macronově důchodové reformě

Evropa

Demonstrací se chtějí zúčastnit také stoupenci protestního hnutí „žluté vesty“. Vláda se obává, že především v sobotu by mohli radikální přívrženci hnutí vyvolat násilné výtržnosti. Žluté vesty protestují proti politice francouzské vlády a prezidentu Macronovi už více než rok.

Reklama

Výběr článků

Načítám