Hlavní obsah

Pochod hněvu v Paříži. Policisté protestovali proti Macronově důchodové reformě

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Paříž

Paříž, přesně oblast mezi náměstím Bastilly a náměstím Republiky, se stala dějištěm demonstrace s názvem Pochod hněvu. Poprvé od roku 2001 vyšli do ulic policisté a jejich rodinní příslušníci. Podle odhadu se protestu zúčastnilo 15 000 až 20 000 lidí, uvedla televize BFM TV.

Foto: Christian Hartmann, Reuters

Francouzští policisté v ulicích Paříže

Článek

Policisté chtějí tímto způsobem upozornit nejen na neustále se zvyšující pracovní zatížení, ať už je to v souvislosti s nebezpečím terorismu, nebo protesty žlutých vest, a neustále rostoucí počet sebevražd. Letos už spáchalo sebevraždu 52 policistů, vloni to bylo za celý rok 35 lidí.

Foto: Christian Hartmann, Reuters

V ulicích Paříže protestovali policisté

Trnem v oku je ale policistům navrhovaná důchodová reforma. Prezident Emmanuel Macron se svým ambiciózním plánem chce sblížit více než 40 různých důchodových systémů do jediného modelu, aby byl, jak sám říká, spravedlivější. Macronova reforma počítá s tím, že se zruší speciální důchody s výhodnějšími podmínkami pro vybraná zaměstnání, například pro zaměstnance ve státních službách.

„Je nepřijatelné, že budeme muset honit zloděje do 65 let. Vše, co chceme, je úcta a ohleduplnost. Abychom kromě slov viděli také konkrétní činy," řekl Frederic Lagache, zástupce policejní unie.

Policisté jsou také nespokojeni s tím, jak jsou pranýřováni za zásahy například během demonstrací žlutých vest.

„Toto je první varování. Vláda musí poznat situaci,“ říká Olivier Hourceau z odborového svazu Alliance.

Reklama

Výběr článků

Načítám