Hlavní obsah

Francie svolala summit velkých zemí EU kvůli finanční krizi

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PAŘÍŽ

Francie svolala summit hlav čtyř největších států Evropské unie kvůli současné finanční krizi, kterou nastartoval problémový americký bankovní sektor. Vedle francouzského prezidenta Nicolase Sarkozyho by měli být přítomni i šéfové vlád Německa, Británie a Itálie a také nejvyšší činitelé Evropské komise a centrální banky.

Foto: Jean-Paul Pelissier , Reuters

Francouzský prezident Nicolas Sarkozy

Článek

Sarkozyho tajemník Henri Guaino řekl, že schůzka má najít společný přístup k řešení krize. "Důležité je, abychom začali nacházet shodu na určitých přístupech a společných pravidlech," uvedl.

Francie, která nyní předsedá Evropské unii, pojímá schůzku jako přípravu na nadcházející zasedání finančních činitelů skupiny G7 ve Washingtonu, naplánovanou na 10. října. Sarkozy doufá, že ještě letos bude uspořádán summit skupiny G8 (USA, Británie, Německo, Francie, Itálie, Kanada, Japonsko + Rusko) na téma finanční krize.

Ve středu se objevily zprávy, podle nichž chce Paříž navrhnout vytvoření fondu, který by měl na záchranu evropských bank k dispozici 300 miliard eur (7,35 biliónu Kč). Proti takovým návrhům se však ostře postavilo Německo. Existenci plánu nakonec popřel i Sarkozy.

Kritika Irska za garance vkladů

Ve čtvrtek také pokračovala kritika francouzských vládních představitelů vůči Irsku, které se rozhodlo garantovat veškeré vklady v šesti největších bankách v zemi. Podle francouzské ministryně financí Christine Lagardeové to znevýhodňuje ostatní země před zahraničními investory.

Zatímco se Irsko chystá k posvěcení kroku zákonem, Brusel zkoumá, zda opatření neporušuje pravidla soutěže. Současně platí jeho požadavek, aby vlády unijních zemí nabídly ochranu vkladů minimálně do výše 20 tisíc eur (půl miliónu korun).

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám